Expert japonez, la o televiziune din Turcia: Astfel de cutremure au loc o dată la 1000 de ani. Ar mai putea urma unul în regiunea Kahramanmaraş
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Prof. Toda Shinji, seismolog la Institutul de Cercetare a Dezastrelor Naturale din cadrul Universităţii Tohoku, Japonia, a afirmat, la o televiziune turcă, că astfel de cutremure au loc o dată la 1000 de ani, dar şi că distrugerile au fost atât de masive pentru că seismul a avut loc la suprafaţă. 

"Un cutremur de acest gen are loc o dată la 1000 de ani. Este o mişcare largă care a avut loc în scoarţa Pământului. O astfel de ruptură şi de mişcare a plăcilor nu poate fi văzută mai des de un mileniu. Energia pe care a eliberat-o cutremurul din Turcia a fost de 15 ori mai mare decât la cutremurele din Kobe şi Kumamoto", a explicat acesta. 

Cutremurul din Jove din 1995 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, în timp ce seismul din Kumamoto, din 2016, a avut 7 grade, arată trthaber.com

"Cutremurul din Turcia a fost mai mare şi mai dur decât cutremurele din Sichuan, Alaska, Noua Zeelandă sau Tiber. Trei dintre cele enumerate au avut loc în zone rurale, iar pierderea de vieţi omeneşti a fost redusă. Cutremurele din Turcia au lovit în aşezări urbane. Ultimul astfel de cutremur a avut loc în Turcia în 1939. Placa anatoliană şi cea arabă s-au ciocnit în timpul acestui cutremur", a mai explicat prof. Shinji. 

Avertisment. Ar mai putea veni un cutremur major în aceeaşi regiune

"După cutremurul din Turcia, au fost multe replici, multe dintre ele mai mari decât era de aşteptat. Cutremurele majore au loc şi de-a lungul faliilor. Falia unde sunt aceste oraşe 200 km lungime, iar ruptura care a avut loc în timpul acestui cutremur este cea care a cauzat distrugerile acestea masive. Şi energia eliberată de cutremurul din 1999 a fost mare, dar o parte din ea a fost transferată spre o altă falie. Nu putem prezice, evident, când şi unde va avea loc un cutremur. Dar nu ar trebui să ignorăm posibilitatea unui alt mare cutremur în regiunea Kahramanmaraş, în curând", a mai avertizat specialistul. 

ONU cere încetarea imediată a focului în Siria

Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului a cerut vineri "o încetare a focului imediată" în Siria pentru a facilita acordarea de ajutor victimelor seismelor care au devastat o parte a ţării la începutul săptămânii, relatează AFP.

Volker Türk "cheamă la o încetare a focului imediată în Siria şi la respectarea deplină a drepturilor omului şi a obligaţiilor de drept umanitar pentru ca ajutorul să poată ajunge la toată lumea", a postat pe Twitter Înaltul Comisar ONU.

"În această perioadă teribilă în #Turcia&#Siria, facem apel la livrarea urgentă de asistenţă tuturor celor în nevoie", a insistat el.

Războiul civil care devastează Siria din 2011 complică accesul ajutorului umanitar, în special în zonele sub controlul rebelilor din nord-vestul ţării.

Pentru moment, cea mai mare parte a ajutorului destinat acestei zone vine din Turcia şi trebuie să treacă prin Bab al-Hawa, singurul punct de trecere autorizat între Siria şi statul vecin. Pagubele provocate de seisme infrastructurii rutiere de partea turcă fac ca transportul acestor provizii să fie foarte dificil.

ONU a făcut apel în mod repetat la regimul preşedintelui Assad să deschidă alte puncte de trecere pentru a accelera ajutoarele către milioanele de persoane afectate de seisme şi care trăiau deja în număr mare în condiţii foarte precare chiar şi înainte de catastrofa naturală, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel