Expert în studii de securitate: terorismul a căzut pe locul trei între ameninţările globale. Află care este, acum, RISCUL de ATAC NUCLEAR în Europa
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
dezastru
dezastru

Cât de serioasă este amenințarea cu un atac nuclear în Europa, ca represalii la uciderea lui bin Laden? Cât va dura transferul de putere în conducerea al Qaeda? Iată ce crede conf. univ. dr. Mireille Rădoi, expert în studii de securitate.

„Nu cred că Osama bin Laden sau organizaţia sa teroristă a afectat direct ecuația de securitate în ceea ce privește România. Cu alte cuvinte, țara noastră nu a reprezentat niciodată o țintă directă, ci este o problemă doar prin  alianții noștri. Când am intrat în NATO, a devenit și problema noastră, dar nu suntem vizați direct, ca țintă”, ne-a declarat conf. Rădoi.

În ceea ce priveşte riscul unui atac nuclear în Europa, expertul citat de DCNews crede că totul este doar un bluf

„Nu consider credibile amenințările cu un atac nuclear, din partea al Qaeda. Acestea fac parte din retorica organizațiilor teroriste. La câtă metaforă conține numele Osama, putem vorbi despre sfârșitul unei epoci a terorismului și probabil se va înregistra o schimbare de registru, așa cum în urmă cu peste un deceniu se întâmpla odată cu intrarea în scenă a acestuia“.

Cine a fost Osama bin Laden şi cum a ajuns să-i atace pe americani la ei acasă – VIDEO

Vor încerca oamenii săi să îi răzbune moartea? Va urma o perioadă de atacuri teroriste?

”Personal, nu consider că bin Laden conducea efectiv , nu el dirija organizația, ci era mai mult un simbol, un element de coagulare. Va fi nevoie de reinventarea unui lider simbolic de aceeași anvergură, vor urma mișcări interne pentru stabilirea succesiunii, deci în viitorul apropiat nu văd o escaladare a atacurilor teroriste, dimpotrivă. Se mai pune problema: care vor fi noii dușmani ai teroriștilor? Împotriva cui se va orienta mișcarea teroristă și în numele a ce? Lucrurile nu mai sunt atât de clare ca în urmă cu 10 ani. SUA rămân principala putere militară, dar pe alte paliere  lucrurile încep să se reașeze. Contează și politica mai puțin agresivă a lui Obama, desigur”, a spus Mireille Rădoi.

WIKILEAKS – 11 septembrie 2001, din perspectiva atacatorilor

Care ar fi, deci, noile amenințări la adresa securității globale?

„Amenințarea teroristă nu mai este, de câțiva ani, principala amenințare la adresa securității naționale, în strategia multor țări. În Marea Britanie, de pildă, amenințarea teroristă a căzut pe locul trei, iar această clasificare este abordată de tot mai multe puteri europene. Și la noi e la fel. Pe primul loc au trecut amenințările din registrul protecției infrastructurilor critice. Adică, dezastrele naturale și tehnologice, cum au fost cutremurul și criza nucleară din Japonia, cutremurul din Chile sau Turcia. Lipsa de scenarii sau de capacitate de intervenție și reconstrucție post dezastru-aceas este  principala amenințare la adresa securității, în ceea ce privește  națiunile occidentale”, a răspuns conf. Rădoi.

Osama bin Laden a fost ucis în Pakistan. Vezi anunţul lui Barack Obama – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel