Data actualizării:
Data publicării:

Experiment de la Bruxelles pe români. Hillerin: Niște birocrați! A fost aruncat la gunoi

Autor: Bogdan Cotigă | Categorie: Stiri
WhatsApp

Jurnalistul Patrick André de Hillerin a dat un exemplu vizavi de ce înseamnă birocrația de la Bruxelles care îi afectează pe români. Este vorba de un experiment care se poate aplica și în alte cazuri, cum ar fi MCV.

”În 2003 lucram la Saatchi & Saatchi și, cumva, ajunsesem să lucrez și la campania "Casa de copii nu e acasă!". Campania pornise înainte de a mă angaja eu la Saatchi și era parte a unui proiect cu finanțare europeană care includea multe, inclusiv reforma sistemului de ocrotire a copilului, reforma sitemului de adopții și așa mai departe. Tot proiectul avea menirea de a aduce România mai aproape de integrarea în UE, rezolvând multe dintre problemele sistemului de ocrtoire a copilului și ale sistemului de adopții, atât de blamat, la vremea aia de baroneasa Emma Nicholson.

În momentul ăla, după campania din media și după memorandumul care interzicea adopțiile din străinătate, numărul cererilor de adopție depuse de către români îl depășea pe cel al copiilor abandonați anual. 

Dar, tot ca parte a acelui proiect finanțat de UE, s-a schimbat legislația. Țin minte niște discuții absolut informale, purtate după un work-shop ce a avut loc pe la Turnu Severin, unde noi, cei de la Saatchi (eram eu, era Cristina Oanta, era Razvan Lazar, era, cred, Alina Damaschin) susțineam în fața unei tipe de la Bruxelles, care se ocupa de modificarea legilor, că ceea ce vor ei să facă este un experiment, că este greșit, că vom avea cea mai proastă lege care vaduce la creșterea abandonului și la imposibilitatea adoptării.

Desigur, noi eram niște nepricepuți de la agenție, habar nu aveam cum sunt românii și ce-i poate impulsiona să adopte sau ce-i poate împiedica să abandoneze copii. Știa mult mai bine o doamnă din Olanda angajată la Bruxelles.

Legea s-a schimbat, în 2004 (parcă, nu caut acum datele exacte), iar rezultatul acestui experiment a fost că adopțiile au devenit greoaie spre imposibile, că a crescut numărul copiilor abandonați și a scăzut numărul adopțiilor. Iar asta s-a întâmplat extrem de rapid, în doar doi-trei ani după intrarea în vigoare a legii.

Practic, tot ce se făcuse bun în 13 ani, din 1990 încolo, a fost aruncat la gunoi de către niște birocrați care au experimentat pe cârca României, deși aveau la dispoziție exemple foarte bune, din legislațiile mai multor țări europene”, a scris Patrick André de Hillerin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel