Experiență unică în România. La Sighișoara este expus public un cuptor roman, din secolul al IV-lea
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sighișoara/ pixabay
Sighișoara/ pixabay
Cuptorul roman din secolul al IV-lea, unic în România, descoperit în timpul unei campanii arheologice din anii '80 şi salvat de la dispariţie de o firmă privată, care ulterior a decis să îl doneze Muzeului de Istorie din Sighişoara, a fost expus publicului cu ocazia Festivalului Sighişoara Medievală, pe strada Morii, în Oraşul de Jos.

Directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă, a declarat, pentru Agerpres, că turiştii pot admira acum cuptorul roman unic în ţară, atât ziua, cât şi noaptea, întrucât acesta este amplasat într-un pavilion de sticlă iluminat pe timpul nopţii.

"Cuptorul a fost ameninţat de distrugere în locul în care a fost descoperit, fiind extras în anul 1982 şi depozitat în următorii 24 de ani într-un container din Cetate. Apoi a fost transferat la fabrica de cărămidă din oraş, unde a fost restaurat şi expus. În anul 2020, noua conducere a fabricii şi-a anunţat intenţia de a returna cuptorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, însă procedurile au implicat mai multe riscuri legate de relocare, de rezistenţa obiectului, de depozitare şi de conservare. Cuptorul a fost adus pe noua locaţie, a fost restaurat, iar în jurul acestuia a fost amplasat un pavilion de protecţie. Acum, cu ocazia Festivalului Sighişoara Medievală, cuptorul poate fi vizitat, fiind iluminat", a spus Nicolae Teşculă.

Cuptorul din secolul al IV-lea cu valoare de unicat, care a produs ceramică de tradiţie romană, a fost descoperit de prof. dr. Radu Harhoiu şi de prof. dr. Gheorghe Baltag, în timpul unor săpături arheologice efectuate în 1981, în aşezarea de la Dealul Viilor.

Idee de vacanță în România: Peisaj marțian la 40 de kilometri de Brașov. Ce poți vedea la Vulcanul Racoș

La aproximativ 40 de kilometri în linie dreaptă de Brașov se află o destinație turistică ce îți taie răsuflarea atât prin spectaculozitatea reliefului, cât și prin numeroasele obiective pe care le poți admira.

Te-ai gândit vreodată că pe teritoriul României există un peisaj asemănător celui de pe planeta Marte? Sau că poți vedea modul în care lava urca spre suprafața pământului? Deși aceste lucruri par a fi greu de înțeles, ele pot fi văzute pe teritoriul țării, la mică distanță de Brașov. Vulcanul de la Racoș a erupt pentru ultima dată în perioada Cuaternarului, cea mai recentă perioadă geologică, începută acum 2,6 milioane de ani.

Pentru a ajunge la vulcanul stins de la Racoș, pe drumul dintre Brașov și Sighișoara, în zona localității Rupea, trebuie mers spre est, spre comuna Racoș. După ce se trece prin localitatea omonimă, se ajunge pe versantul unui deal, în fapt, versantul vulcanului de la Racoș. 

Existența unor cariere de exploatare a bazaltului și scoriei, în trecut, a scos la iveală un peisaj asemănător celor pe care revover-ul Curiosity le trimite de pe Planeta Marte. În această zonă au avut loc cele mai recente activități vulcanice de pe teritoriul României, spectaculozitatea peisajului fiind accentuată de nuanțele roșiatice și galbene ale rocilor vulcanice.

Din cauza faptului că exploatarea s-a concentrat pe rocile moi ale sitului, rocile dure, implicit cele de pe coșul vulcanului, așa-numitul neck vulcanic, au rămas intacte și au determinat rămânerea coșului ca un martor de eroziune în centrul exploatării.

În aceeași zonă, la mică distanță de craterul vulcanului, se află și ceea ce este numit „Lacul de Smarald“. Culoarea acestuia fluctuează de la nuanțe de albastru deschis, până la nuanțe verzui. Acesta are o alimentare strict pluvială și a apărut ca urmare a acelorași exploatări bazaltice din zonă. În majoritatea timpului, lacul este limpede și oferă niște imagini impresionante, mai ales prin contrastul pe care îl face cu pereții de stâncă de zeci de metri care îl mărginesc. Lacul are aproximativ 10 metri adâncime și 2 hectare. 

Lacul mai este cunoscut și sub denumirea de Lacul Brazi, după numele vechii cariere de acolo, dar și sub denumirea de Oglinda de la Brazi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel