Data publicării:
EXIT POLL CURS-AVANGARDE. Adevărul despre cifrele de la parlamentare 2016
Din punct de vedere metodologic trebuie precizat că a fost realizat un eşantion de tip probabilist, bazat pe o stratificare a secţiilor de vot pe regiuni şi pe mediile urban-rural, pe selecţia aleatoare, cu pas statistic, a respondenţilor.
Eşantionul realizat a cuprins 12000 de respondenţi intervievaţi de către operatorii de interviu la ieşirea de la urne (câte doi pe secţie). Marja teoretică maximă de eroare (planificată) a fost de +/-2.8% şi a inclus atât eroarea teoretică maximă calculată pentru volumul acestui eşantion cât şi alte erori (nestatistice) determinate de rata mare a refuzurilor (cca.20%), spirala tăcerii etc.
La realizarea Exit-Pollului au participat peste 500 de persoane (400 de operatori de interviu şi circa 100 de specialişti care au asigurat introducerea datelor, au asigurat controlul pe teren în toate judeţele în ziua votului, prelucrarea şi analiza datelor). Pentru evaluarea performanţei Exit-Pollului realizat la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 trebuie să se ţină seama de următoarele aspecte:
• Determinarea măsurii în care au fost estimate corect partidele care au intrat în Parlament. Aşteptările faţă de astfel de estimări sunt mari iar în percepţia publică nu se admit, de regulă, greşeli, chiar dacă abaterile se situează în marja maximă de eroare;
• Estimarea corectă a ierarhiei partidelor care au intrat în parlament şi/sau a tuturor partidelor şi candidaţilor care au candidat;
• Încadrarea estimărilor în marja teorică maximă de eroare (stabilită iniţial);
• Prezentarea rezultatelor estimate pe cele două camere ale Parlamentului: senat şi camera deputaţilor.
Prezentăm în cele ce urmează estimările finale ale rezultatelor la vot, publicate de către Consorţiul CURS/Avangarde pentru orele 21.00 din 11 decembrie 2016.
Cele mai corecte estimări
Rezultatele estimate sunt prezentate separat pentru Senat şi Camera Deputaţilor, comparativ cu rezultatele numărăriii a 99,8 dintre voturi, publicate de BEC. Sunt prezentate pe o coloană distinctă diferenţele dintre estimările sondajului la urne şi rezultatul numărării votului. Analiza rezultatelor estimate în funcţie de exigenţele de evaluare prezentate anterior arată că sondajul CURS/Avangarde a produs şi de această dată (ca şi la alegerile parlamentare din 2012, alegerile pentru Parlamentul european 2014, alegerile prezidenţiale din 2014, alegerile locale pe Bucureşti, 2016) cele mai corecte estimări, dovedind o înaltă performanţă profesională.
In concluzie, subliniem următoarele:
• Au fost oferite estimări valide în ceea ce priveşte Partidele care au intrat în parlament, cu mult sub marja maximă de eroare admisă. Chiar şi partidul care a intrat la limită în Parlament (PMP) a fost estimat cu o abatere de 0% la Senat şi 0.2% la Camera Deputaţilor)!
• A fost estimată corect ierarhia partidelor care au intrat în Parlament şi a celor care nu au intrat în Parlament şi despre care au fost publicate estimările.
• Toate estimările s-au încadrat în marja maximă teoretică de eroare, toate situându-se,ca diferenţă între rezultatele efective şi estimări, cu mult sub marja maximă de eroare. Cea mai mare diferenţă la Senat a fost de 1.2 iar la Camera Deputaţilor de 1.7. Cele mai mici diferenţe au fost de 0.00, 0.01, 0.2 şi 0.3.
• Media abaterilor estimărilor faţă de rezultatele la urne este foarte mică de 0.3 la Senat şi 0.4 la Camera Deputaţilor, ceea ce înseamnă că toate datele obţinute în cadrul Exit-Poll-ului sunt consistente şi valide. Pentru detalii a se vedea tabelele care urmează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News