Data actualizării:
Data publicării:

Exit-poll, alegeri în Germania. Rezultatele scrutinului legislativ. UPDATE: SPD revendică formarea viitorului guvern

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Au fost anunțate rezultatele exit-poll ale alegerilor din Germania. 

UPDATE: Social-democraţii (SPD) din Germania revendică formarea viitorului guvern, a anunţat duminică secretarul lor general, Lars Klingbeil, în timp ce conservatorii cancelarului Angela Merkel au recunoscut, prin vocea secretarului general Paul Ziemiak, că au înregistrat "pierderi amare" la alegerile legislative, relatează AFP.

"Avem mandatul de a forma un guvern. Olaf Scholz (cap de listă - n.r.) va deveni cancelar", a declarat Klingbeil, în contextul în care SPD este cotat cu 26% într-un exit-poll, comparativ cu 24% pentru creştin-democraţi.

Într-un alt exit-poll, cele două formaţiuni sunt cotate la egalitate, cu câte 25% din voturi.

De partea cealaltă, secretarul general al creştin-democraţilor, Paul Ziemiak, a recunoscut că CDU/CSU a înregistrat "pierderi amare" comparativ cu scrutinul din 2017.

Este cel mai slab rezultat pentru CDU/CSU de după război.

Cu toate acestea, el şi-a exprimat speranţa că partidul va putea forma o coaliţie de guvernare cu Verzii şi cu liberal-democraţii (FDP).

Conform unui exit-poll, Verzii s-ar fi plasat pe poziţia a treia, cu 15% din voturi, iar FDP este creditat cu 11% din voturi, la fel ca extrema-dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD).

Stânga radicală (Die Linke) este creditată cu 5% din voturi, însă nu este clar dacă în urma rezultatelor finale va reuşi să intre totuşi în parlament.

Cifrele trebuie privite însă cu prudenţă din cauza numărului foarte mare de voturi prin corespondenţă, care nu sunt luate în considerare în aceste sondaje realizate la ieşirea de la urne, citează Agerpres.

Ştirea iniţială: Social-democraţii (SPD) şi conservatorii (CDU/CSU) sunt umăr la umăr la alegerile legislative de duminică din Germania, relevă două sondaje realizate la ieşirea de la urne şi difuzate de posturile publice de televiziune, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Conform unui exit-poll prezentat de postul de televiziune ZDF, social-democraţii lui Olaf Scholz sunt creditaţi cu 26% din voturi, în timp ce creştin-democraţi conduşi de Armin Laschet ar fi obţinut 24% din sufragii.

Într-un alt exit-poll, prezentat de postul de televiziune ARD, cele două formaţiuni sunt la egalitate, cu câte 25% din voturi.

Conform aceluiaşi exit-poll, verzii au obţinut 15%, iar liberal-democraţii (FDP) şi extrema-dreaptă (AFD), câte 11%. Stânga radicală (Die Linke) este cotată cu 5% din voturi.

Exit-poll-urile au fost primite cu o explozie de bucurie la sediul SPD din Berlin. "Este clar că SPD" a câştigat, a spus secretarul general al partidului, Lars Klingbeil, revendicând formarea viitorului guvern.

Cifrele trebuie privite însă cu prudenţă din cauza numărului foarte mare de voturi prin corespondenţă, care nu sunt luate în considerare în aceste sondaje realizate la ieşirea de la urne.

Este cel mai slab rezultat pentru CDU/CSU de după război. "Este dureros", a declarat secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, pentru ARD, după publicarea exit-poll-urilor, transmite Agerpres.

Candidatul conservator Armin Laschet, gafă la vot

Armin Laschet, care a mai făcut şi alte greşeli în timpul campaniei electorale pentru alegerile care vor stabili cine o va înlocui pe Angela Merkel în fruntea guvernului, nu şi-a îndoit cum trebuie buletinul de vot pe care fiecare alegător german trebui să bifeze două X-uri pentru cele două voturi de care dispune.

Rezultatul a fost că, în momentul în care a introdus buletinul în urnă, în faţa camerelor de filmat, toată lumea a putut vedea că a bifat două X-uri pentru partidul său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), deşi votul trebuie să fie secret, conform legislaţiei germane. El a votat în circumscripţia sa, Aachen.

Alegătorul trebuie "să îşi împăturească buletinul astfel încât să nu i se vadă votul", menţionează codul electoral.

Preşedintele Comisiei Electorale, Georg Thiel, a scris totuşi pe Twitter că buletinul de vot al lui Laschet este considerat valid pentru că a fost introdus în urnă. Cazul a fost totuşi în atenţia presei duminică, în timp ce germanii continuă să meargă la urne.

Armin Laschet a mai comis o gafă care l-a costat scump în privinţa popularităţii în timpul inundaţiilor devastatoare din vestul ţării în iulie.

Camerele de filmat l-au surprins râzând, în plan secund, în timp ce preşedintele german Frank-Walter Steinmeier susţinea un discurs în regiunile afectate de inundaţii, care au făcut 180 de morţi şi au provocat pagube imense.

Rezultatele scrutinului, care sunt aşteptate la ora locală 18.00 (16.00 GMT), se anunţă strânse între social-democraţi şi conservatori, transmite Agerpres.

***

Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţă în Germania pentru alegerile generale, în care social-democraţii şi conservatorii se luptă pentru a-i succeda cancelarului Angela Merkel, care se va retrage după 16 ani la putere.

Aproximativ 60,4 milioane de alegători au timp până la ora 18:00 (16:00 GMT) să îşi aleagă deputaţii, iar aproximativ 40% dintre aceştia erau încă indecişi cu câteva zile înainte de vot, care este crucial pentru cea mai mare economie europeană.

Este puţin probabil ca publicarea primelor estimări la ieşirea de la urne, la ora 16:00 GMT, să aducă mai multă claritate: mulţi alegători, printre care şi Angela Merkel, au ales votul prin corespondenţă, care nu este inclus în această primă fotografie a alegerilor, scrie AFP.

Numele viitorului cancelar şi componenţa probabilei sale majorităţi ar putea fi cunoscute abia duminică seara.

Negocieri lungi vor fi necesare în următoarele luni pentru a forma viitoarea echipă guvernamentală, chiar cu riscul de a paraliza Europa până în primul trimestru al anului 2022.

Angela Merkel, care se pregăteşte să se retragă din politică, ar putea fi nevoită să rămână la conducerea ţării până la sfârşitul anului pentru a se ocupa de afacerile curente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel