Există VIAȚĂ pe Venus?! Cercetătorii își retrag afirmațiile
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
În urmă cu două luni, mai multe studii scoteau în evidență faptul că este posibil ca planeta Venus să fie casa unor forme de viață. Iată ce spun cercetătorii acum.

În urmă cu două luni, o echipă de oameni de știință britanici a descoperit fosfină în atmosfera planetei Venus, ce se formează prin descompunerea materiilor organice (vezi AICI). Totuși, în prezent, oamenii de știință nu mai sunt atât de siguri de descoperirea făcut atunci.

Cercetătorii care foloseau două radiotelescoape au găsit semne că norii lui Venus adăpostesc fosfină, un compus toxic care pe Pământ este produs doar în cantități semnificative de microbi și chimiști. Nivelurile neașteptat de ridicate detectate pe Venus ar putea indica o biosferă microbiană plutitoare, au sugerat cercetătorii într-o lucrare publicată în Nature Astronomy. 

La scurt timp, alți astronomi au început să critice rezultatele, cu patru studii independente care indicau metode discutabile sau nu reușeau să probeze rezultatele. Acum, după reanalizarea datelor, susținătorii inițiali își retrag afirmațiile. Chiar și cea mai favorabilă interpretare a datelor lor sugerează că nivelurile de fosfină sunt de cel puțin șapte ori mai mici decât cele raportate inițial.

Dar echipa încă mai crede că fosfina este acolo, a declarat Jane Greaves, un astronom de la Universitatea Cardiff care a condus lucrările, într-o discuție de astăzi la Venus Exploration Analysis Group (VEXAG). Observațiile utilizate pentru a susține lucrarea inițială au fost luate de James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) din Hawaii, în 2017 și de Atacama Large Millimetre în Chile, în 2019, informează ScienceMag.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel