Data actualizării:
Data publicării:

EXISTĂ riscul unui conflict armat în Europa. Cristian Diaconescu, îngrijorat: Ce aud nu e bine. E mai serios decât pare

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Rusia susţine că SUA nu au luat în considerare cerinţele sale de securitate
Rusia susţine că SUA nu au luat în considerare cerinţele sale de securitate

Secretarul general al NATO confirmă riscul unui conflict armat în Europa, în contextul dialogului cu Rusia. Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a vorbit despre acest pericol. 

Riscul unui conflict armat în Europa există în prezent și, prin urmare, dialogul cu Rusia este important”, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în urma negocierilor SUA - Rusia. 

Citește și: Ce scrie presa din Rusia despre negocierile lui Putin cu SUA

Federația Rusă cere, în timp ce amenință Ucraina, prin manevre de război la graniță, trei puncte: retragerea armelor nucleare americane din Europa, încetarea desfășurării forțelor militare convenționale NATO în apropierea granițelor Rusiei și respingerea oficială a planurilor NATO de a atrage Ucraina și Georgia în alianță. 

”Solicitările Federației Ruse sunt de neacceptat” subliniază Cristian Diaconescu, președinte al PMP. El a afirmat: ”Pot să vă spun un lucru foarte interesant pe care l-am aflat astăzi: nici cercul apropiat al președintelui Putin nu știe care va fi mandatul la negocierile pe care le vor desfășura în continuare, mai ales cu americanii și cu NATO”. 

”Pericolul există și e mai serios decât pare”

”Faptul că stau la masă este un rezultat. Alternativa este violența directă. Din acest punct de vedere, atâta vreme cât mai există o șansă, lucrurile sunt în regulă” consideră fostul ministru de Externe. În același timp, el subliniată că ”nu ai voie să cedezi într-o astfel de situație”. ”Practic, noi aici, la frontieră și-n vecinătatea Mării Negre, apărăm NATO. Trebuie să fim conștienți de lucrul ăsta și toți ceilalți parteneri trebuie să înțeleagă. Pericolul există și e mai serios decât pare” a explicat Cristian Diaconescu. 

În acest timp, Ambasada SUA la București a publicat un mesaj, cu evidențele, dar care a stârnit îngrijorare, tocmai prin autorul mesajului: 

”Ce aud nu e bine” mărturisește Cristian Diaconescu, la Digi24, fost ministru de Externe, întrebat dacă este îngrijorat de situație.  În același timp, Cristian Diaconescu spune că România se află pe harta de preocupări a Rusiei, fiind interesată de zona ”buffer”. Întrebat de ce ar pune Rusia ochii pe o țară NATO, el a răspuns ”pentru a testa solidaritatea cu acea țară NATO, e cât se poate de clar, nu pentru a o ocupa efectiv, ci pentru a genera un factor de presiune care să fie resimțit în timp real, generând preocupare imediată în Alianța Nord-Atlantică”. 

Scutul de la Deveselu nu poate face parte dintr-un potențial acord cu Rusia

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat astăzi, conform Agerpres, cu privire la scutul de la Deveselu, în contextul negocierilor SUA-Rusia și potențialul pericol pe care-l reprezintă pentru România: ”Partea rusă a ridicat în repetate rânduri, neîntemeiat, preocupări cu privire la destinaţia şi sensul prezenţei acestor instalaţii defensive pe teritoriul României şi al Poloniei. Am repetat şi astăzi prin vocea dnei (Wendy) Sherman (adjuncta secretarului de stat american - n.r.), am spus-o şi noi la nivelul NATO, o spun şi oficialii români şi polonezi, aceste forme de apărare antirachetă pe teritoriul României şi Poloniei sunt pur defensive, nu sunt intenţionate şi nu pot opera ca arme ofensive împotriva Federaţiei Ruse şi de aceea ele nu vor putea face parte dintr-un astfel de potenţial acord”. 

El a subliniat că acesta este de fapt un "non-subiect", este "mai degrabă un element de comunicare din partea Federaţiei Ruse, decât un element de reală preocupare şi aceste facilităţi vor continua să opereze pe teritoriul aliat".

Rusia, mobilizare importantă de rachete de ultimă generație, în apropierea teritoriului NATO


Pe de altă parte, a spus Mircea Geoană, "există (...) o mobilizare importantă de rachete de diverse capabilităţi, inclusiv de ultimă generaţie din partea Federaţiei Ruse, în apropierea teritoriului NATO, acest lucru este un subiect de preocupare pentru noi".

El a precizat că aceste chestiuni vor fi discutate atât în cadrul dialogului strategic bilateral între SUA şi Federaţia Rusă, cât şi în cel pe care Alianţa speră să-l aibă cu Moscova sau la nivelul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, "pentru că şi OSCE are o serie de instrumente la dispoziţie pentru armament convenţional, transparenţă a exerciţiilor şi aşa mai departe". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel