Există pe Terra un animal care ațipește și de 10.000 de ori pe zi! Unde poate fi găsit
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Acest animal adoarme de mii de ori pe zi!

"Arta ațipirii" atinge un nivel remarcabil în rândul unei specii de pinguini, care demonstrează stăpânirea deplină a acestei abilități, reușind să ațipească de aproximativ 10.000 de ori pe zi. Cu toate acestea, fiecare episod de ațipire are o durată medie de doar 4 secunde.

Deși poate părea surprinzător, pinguinii antarctici reușesc să atingă un total de 11 ore de somn pe zi, chiar și într-un mod fragmentat. În contrast cu oamenii, la care un astfel de tip de somn ar fi privit ca fiind de slabă calitate și ar putea duce la diverse afecțiuni sau chiar accidente fatale, pentru acești pinguini acest model de odihnă este eficient. Somnul intermitent îi ajută să rămână vigilenți și să supraviețuiască, conform concluziilor oamenilor de știință.

La ce îi ajută ațipirea de câteva secunde

Pinguinii manifestă o vigilență remarcabilă în momentul în care își supraveghează cu grijă ouăle, chiar și atunci când partenerul lor este absent pentru mai multe zile în căutarea hranei, conform unui studiu citat de ABC News și realizat de cercetători din Germania, Coreea de Sud și Franța.

Cercetătorii au efectuat teste asupra a 14 pinguini pe insula King George din Antarctica. Aceștia au constatat că, în ciuda nevoii de a proteja ouăle de prădătorii înaripați, precum și de a-și menține cuibul în siguranță față de alți pinguini, păsările au reușit să rămână vigilente, întrerupându-și paza pentru a se odihni de aproximativ 600 de ori într-o oră.

Pinguinii imperiali, spre exemplu, au și ei un somn fragmentat, însă această formă de odihnă reprezintă doar 14% din totalul timpului.

În ceea ce privește pinguinii antarctici, procentul de somn episodic poate atinge 75% din totalul perioadei de odihnă. Ceea ce este captivant este faptul că modelul de somn variază în funcție de locul în care pinguinii își construiesc cuiburile: fie în centrul coloniei, fie la marginea acesteia, expuși mai mult riscului de prădători. Observația interesantă a fost că pinguinii cu cuiburile la periferia coloniei prezentau perioade de somn mai profunde și mai îndelungate. Cercetătorii sugerează că acest comportament ar putea fi explicat de condițiile mai dificile de somn din centrul coloniei, unde există mereu agitație și un "trafic" intens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel