Există o agendă ascunsă în spatele celor trei duminici de vot din iarnă? Mirel Palada spune cine are de câștigat din această "schemă"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Vor veni românii la vot în luna în care cei mai mulți se pregătesc de sărbători?

Jurnalistul Răzvan Dumitrescu și sociologul Mirel Palada au vorbit la "De ce se întâmplă", printre altele, și despre cum va fi afectată prezența la urne în iarnă, dat fiind faptul că românii vor fi chemați să voteze trei duminici la rând cu precădere în Luna Cadourilor și sezonul premergător sărbătorilor când majoritatea alege să se relaxeze, să meargă la cumpărături și își planifică vacanțe.

Putem spune că aveam de-a face cu o premieră în istoria postdecembristă: trei weekenduri consecutive, inclusiv chemarea la urne de Ziua Națională.

Primul tur al prezidențialelor e programat pe 24 noiembrie. Doar o săptămână mai târziu – pe 1 decembrie – urmează parlamentarele, iar după încă o săptămână, pe 8 decembrie, al doilea tur al alegerilor pentru Cotroceni.

Răzvan Dumitrescu a dat tonul discuției: Anul ăsta a fost ca niciodată. Localele cu europarlamentarele le-am bifat, dar urmează trei săptămâni la rând niște alegeri. Avem 24 noiembrie -  Turul I la prezidențiale, după care 1 decembrie, fix de Ziua Națională, parlamentarele, după care 8 decembrie - Turul II la prezidențiale. Două dintre alegeri sunt în Luna Cadourilor - cum se zice. Eu nu știu... când chemi la urne electoratul trei duminici la rând scade sau crește apetitul pentru alegeri?

Mirel Palada a explicat: Bineînțeles că scade. Pentru că, ok, să zicem că e Turul I și Turul II pentru aceste alegeri prezidențiale pe care lumea le percepe ca pe răul necesar - da, dom'le, mă duc la Turul I, la Turul II se duc chiar și mai mulți, inclusiv cei care n-au fost prima dată - dar când le mai pui și între cele două săptămâni încă o tură suplimentară de parlamentare, lumea vine și zice - Băi, ce-i prea mult nu-i prea puțin! Adică ce facem noi aici? Am votat duminica trecută, votez și duminica viitoare și mă mai chemi și-acum? Mai ales că-i Ziua Națională! Păi de Ziua Națională facem altceva! Mâncăm...

Răzvan Dumitrescu: Asta se va vedea în prezența la vot?

Mirel Palada: Se va vedea în prezența la vot, da, și de asta vor beneficia partidele care au o structură organizatorică puternică: primării.

Răzvan Dumitrescu: Adică dacă prezența e mai mică ăia cu structură puternică... procent mai mare. Crezi că asta au urmărit?

Mirel Palada: Bineînțeles. Ăsta a fost clar motivul principal pentru care au pus alegerile așa.

Răzvan Dumirescu: De ce întreb? Pentru că până acum, la prezidențiale, prezența era mai mare decât la parlamentare. Acum, nu știu cum o să fie, că întâi începem cu prezidențialele, continuăm cu parlamentarele și apoi e finala prezidențialelor pe 8 decembrie.

Mirel Palada: Da. Deci va fi sus, jos și mai sus decât susul. Un fel de "U".

Reamintim că, inițial, alegerile prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc pe 15 septembrie.

Emisiunea completă, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel