Există accidente pe timp de război? Dan Dungaciu: ”Nu puteau fi toți oficialii unui minister într-un elicopter”. De ce ar fi spus Zelenski că Putin ar putea fi mort
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Analistul Dan Dungaciu a comentat ultimele declarații ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, după accidentul de elicopter din Kiev, în care ministrul de Interne al Ucrainei a murit.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că ”nu au loc accidente în timp de război”, după ce 14 persoane au murit într-un accident de elicopter în capitala Kiev.

Ucraina nu a susţinut că Rusia ar fi implicată, dar Zelenski a declarat, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că tragedia a fost o consecinţă a războiului, îndemnându-i, din nou, pe aliaţi să trimită rapid mai multe arme înainte de noile ofensive ruseşti, scrie Rador, citând BBC. ”Timpul pe care lumea liberă îl foloseşte pentru a gândi este folosit de statul terorist pentru a ucide”, a explicat el. Remarca a fost interpretată ca o cerere către Germania de a se grăbi cu livrarea tancurilor Leopard. 

Printre victimele accidentului s-au numărat ministrul afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastirski, prim-adjunctul acestuia, Evhen Enin, secretarul de stat Iuri Lubkovici, asistentul lor şi echipajul elicopterului.

"Răspunsul lui Zelenski, în ton cu cele date de mai mulţi oficiali, după ce o rachetă ucraineană a lovit Polonia"

"Declaraţiile preşedintelui Ucrainei au fost făcute - şi nu este singurul care a declarat asta - în acelaşi context cu alte incidente de tipul acesta care s-au mai întâmplat în Ucraina. Vă aduceţi aminte că şi incidentul din Polonia, în care au murit doi oameni, a fost pus tot pe seama războiului şi invaziei Federaţiei Ruse în Ucraina. Şi accidentul din Kiev a trecut în contul invaziei.

Adică, indiferent ce s-a întâmplat concret, tehnic pe teren, accidentul poate fi pus în contextul invaziei Federaţiei Ruse în Ucraina, pentru că, până la urmă, acea invazie l-a generat. Asta este atmosfera răspunsului transmis de preşedintele Zelenski, în ton cu răspunsurile pe care le-au dat foarte mulţi oficiali, dintre cei mai importanţi din Occident, după ce o rachetă ucraineană a lovit Polonia", a spus Dan Dungaciu pentru DCNews.

"Se speculează că ar putea să fie o încercare de a schimba dialogul"

"A doua observaţie este totuși că acel accident trebuie clarificat, până la urmă. Este o anchetă în curs şi, dincolo de problemele tehnice care apar sau de proceduri, - procedural nu puteau să fie toţi oficialii unui minister, în acelaşi timp, într-un elicopter - va trebui să fie trasă o concluzie, pentru că, altminteri, se speculează enorm în jurul acestui accident, mai cu seamă în presa rusă. Lucrurile vor trebui clarificate, pentru ca speculațiile legate de bătălia de putere internă, care se fac în presa rusă, să nu se amplifice.

Chiar şi declaraţia pe care preşedintele Zelenski a făcut-o la Davos, recent, legată de faptul că preşedintele Federaţiei Ruse ar fi mort, se speculează de către unele organe de presă că ar putea să fie o încercare de a schimba dialogul. Domnul Zelenski lansează o altă temă pe agendă, pentru ca problema accidentului aviatic din Kiev să nu fie cea mai importantă", a mai spus analistul.

Citește și: Zelenski: Nu sunt pe deplin sigur că Putin este încă în viață

"O îngheţare a frontului este o veste proastă pentru Ucraina"

"Toate aceste lucruri ar trebui clarificate, acel accident ar trebui clarificat în urma anchetei care este în curs, tocmai pentru ca diverse speculaţii să nu se întâmple. Ucraina nu are nevoie de ele. Are mai multe probleme de rezolvat şi de gestionat, împreună cu partenerii occidentali, în acest moment în care lucrurile nu sunt pozitive pentru Kiev dacă ajutorul occidental promis nu vine la timp.

Problema fundamentală este ca ajutorul să vină la timp şi în cantităţi îndestulătoare pentru ca frontul să nu fie îngheţat. Îngheţarea frontului înseamnă că nicio parte nu poate să o mişte pe cealaltă din poziţiile pe care le deţine. O îngheţare a frontului este o veste proastă pentru Ucraina pentru că dă câştig de cauză Federaţiei Ruse care este în Ucraina, cu trupe pe teren. Ar fi în avantajul Federaţiei Ruse, chiar dacă nu ar mai cuceri teritorii în plus", a punctat Dan Dungaciu, pentru DCNews. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel