Exercițiul militar Astral Knight 24 a început în Europa
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Americane, dislocate în teatrul european, au dat startul exercițiului Astral Knight 24 vineri, în baze operaționale avansate din Lituania, Polonia și România.

Ambasada Americană în România a transmis:

”Aliații NATO se reunesc la Câmpia Turzii dar și în & pentru exercițiul #AstralKnight24. Peste 50 de aeronave aliate colaborează pentru sporirea gradului de pregătire împotriva amenințărilor potențiale. #WeAreNATO” 

 

AK24 este exercițiul de vârf al Comandamentului European al SUA, axat pe integrarea apărării aeriene și antirachetă, concentrându-se pe dezvoltarea și utilizarea arhitecturii coaliției IAMD la nivelul întregului teatru de operațiuni. Exercițiul va include zboruri reale și scenarii de luptă simulate, concentrate în Polonia și statele baltice, transmite US Airforce in Europe.

"Exerciții precum Astral Knight sunt concepute pentru a îmbunătăți manevrabilitatea și integrarea între aliații și partenerii SUA, toate acestea fiind fundamentale pentru strategia noastră de angajare agilă în luptă în Europa și Africa", a declarat generalul-locotenent Johnny Lamontagne, comandant adjunct al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite în Europa și Forțele Aeriene Africa. "Astral Knight va continua să consolideze interoperabilitatea aliaților și partenerilor, validând în același timp capacitățile noastre integrate de apărare aeriană și antirachetă."

La AK24 participă un total de șase aliați NATO, inclusiv Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Marea Britanie și SUA. Vor fi, de asemenea, observatori din Danemarca și Grecia. Participanții la exercițiu se vor concentra pe testarea dislocării și susținerii activelor și capacităților IAMD, exercitând în același timp planurile de apărare pentru operațiuni aeriene distribuite prin conceptul ACE.

 

Youtube video image

Exercițiul va demonstra, de asemenea, capacitatea USAFE-AFAFRICA de a transfera controlul operațional al activelor și personalului către Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

Colaborarea cu aliații NATO consolidează capacitățile de apărare colectivă ale organizației în întregul teatru european. Prin colaborarea și integrarea timpurie a eforturilor aliate de apărare aeriană și antirachetă, inclusiv prin eforturi precum AK24, USAFE-AFAFRICA și națiunile NATO descurajează agresiunea potențialilor adversari și rămân pregătite să facă față amenințărilor comune.

AK24 se înscrie în cadrul programului mai amplu de exerciții al Departamentului Apărării, denumit Large Scale Global Exercise 2024. Programul cuprinde o serie de activități militare comune și multinaționale pentru a demonstra prezența globală robustă a SUA, precum și coeziunea alianțelor și parteneriatelor globale durabile dedicate securității și stabilității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel