Data publicării:

Exemplul Comănești: Cum pot spitalele deveni performante. Prof. dr. Ioan Lascăr: E prima condiție / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @romanzaiets
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @romanzaiets

Prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician, a fost invitat la Interviurile DC News unde a vorbit despre Spitalul Orășenesc din Comănești. 

Prof. dr. Ioan Lascăr a explicat, în exclusivitate pentru DC News, că, în ceea ce privește deblocarea posturilor, se așteaptă flexibilizarea cadrului legislativ și asigurarea surselor de finanțare. 

„Ce nevoie de personal ar mai fi la spital? Posturile sunt blocate și e necesară deblocarea punctuală prin memorandum.", a spus Val Vâlcu. 

„La ora actuală, cei 74 de medici acoperă asistența ambulatorie pentru toate cabinetele de specialitate, acoperă două linii de gardă. Sperăm să putem să creștem resursa umană aflată la baionetă în asistența de urgență. Pentru moment, necesitățile sunt asigurate.

Evident că, în funcție de flexibilizarea cadrului legislativ care va permite deblocarea posturilor în măsura posibilităților, ne raportăm și la sursele de finanțare. Va putea fi completată schema spitalului care nu mai are multe căsuțe libere atunci când vorbim de medicină de specialitate.

Aș putea spune că partea de terapie intensivă este asigurată, o problemă extrem de delicată chiar în spitalele mari și chiar în București. Condițiile oferite pentru un standard existențial normal cadrelor medicale au permis stabilirea în zona geografică respectivă a medicilor care pot acoperi necesitățile actuale cu brio.”, a spus prof. dr. Ioan Lascăr. 

 

2. Foto: Criș... (ioan-lascar2_99743500.jpg)

Foto: Crișan Andreescu

 

Investițiile au dus la îmbunătățirea performanței

Profesorul Ioan Lascăr a evidențiat exemplul Comănești, unde investițiile în spital au dus la îmbunătățirea performanței.

„Exemplul Comănești arată că odată ce sunt investiții spitalele devin performante. În spital nu se investise, venea argumentul că nu prea făcea performanță, și s-a decis închiderea lui că nu stătea bine cu banii. Acum, după acest upgrade tehnologic și după toate investițiile acestea, s-a echilibrat balanța între sumele atrase și cheltuieli?", a întrebat Val Vâlcu.

„Fără îndoială! Prima condiție este să ai infrastructură și dotare corespunzătoare. Ulterior, în funcție de nivelul actului medical desfășurat, vine și feedback-ul financiar dinspre Casa de Asigurări, dinspre Ministerul Sănătății, dar o parte consistentă rămâne în continuare a fi asigurată din partea administrației locale.", a spus prof. dr. Ioan Lascăr. 

 

Spitalul va fi redeschis oficial pe 10 mai 2024

Profesorul Ioan Lascăr a a spus cine va participa la eveniment.

„Participă ministrul Sănătății, ministrul Mediului, ministrul Dezvoltării, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, președintele ANMCS-ului, multe personalități și din București, colegi din mediul universitar, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, unde îmi desfășor încă activitatea, mai este vorba despre oficialități locale, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Am gândit un eveniment care va evolua în pași previzibili, în sensul de a oferi oaspeților condiții primitoare și de a oferi concitadinilor un mesaj referitor la nivelul și calitatea rezultatelor obținute. Deci după 74 de ani de activitate, Spitalul este la a noua naștere, dacă ne referim la blocul operator, sau la a doua tinerețe, dacă ne referim la tot ce înseamnă infrastructură.”, a spus prof. dr. Ioan Lascăr la Interviurile DC News. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel