Data publicării:

Exemplu pentru România, în cazul azilelor groazei. Un preot explică cum arată centrele sociale în Danemarca: Ceva extraordinar!

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Caşin din București, a fost invitat la  DC News unde a vorbit despre așezămintele sociale ale statului danez.   

„Am fost foarte impresionat. Timp de 20 de ani, noi toată luna august o petreceam în Danemarca, într-o insulă numită Aero, cu toți copiii rezidenți. Mergeam în această insulă invitați de o fundație parteneră numită „Aero Helps Romania”. Acolo, 20 de ani, am descoperit cum trăiesc danezii, ce înseamnă conceptul acesta al vieții minunate, conceptul fericirii. Danezii sunt considerați unii dintre cei mai fericiți oameni din lume, pe lângă Elveția și Finlanda.

Ei ne-au învățat ce înseamnă acest concept: să vii acasă liniștit, să citești presa, să mănânci puțin și de calitate, să ai niște ferestre cât mai largi deschise către lumină, să nu ai perdele, să nu ai garduri.

Copiii erau șocați și făceam excursii în fiecare seară ca să vedem sate de pe această insulă. Copiii erau fascinați să privească în case. Mergeam cu microbuzele și copiii erau uimiți de atâta transparență. Ce înseamnă o casă cu o fereastră cât peretele prin care să vezi dintr-un capăt în celălalt, în acea casă niște oameni normali să stea la masă să privească știrile sau să mănânce liniștiți. Au fost șocați de această transparență.

Acolo am descoperit grija față de bătrâni, așezăminte sociale ale statului la care danezii contribuiau din timpul vieții active de salariați și la apusul vieții lor erau securizați din toate punctele de vedere.”, a spus preotul Gabriel Cazacu. 

Cum funcționează sistemul

„Sistemul este unul similar căminelor-spital din România. Numai că sunt niște construcții la sol, numai parter, ramificate în zone verzi, la marginea orașelor, construcții care le permit să deschidă doar o ușă și să iasă în decor, într-un cadru natural de excepție. Sunt construite precum un stup, o comunitate precum sunt stupii de albine. Fiecare are libertatea să iasă independent sau să intre în comunitate la jocuri de societate, la activități comune.

Acolo am văzut prima dată conceptul pentru ca bătrânul să fie cât mai confortabil, i se aduce o parte din mobilierul de acasă, în camera sa, și el doarme în patul în care a dormit atunci când era activ în familie.

O dată pe lună pleca într-o excursie și am văzut ceva extraordinar, acolo fiind o insulă, pe plajă sunt amenajate niște rampe speciale de intrare și de ieșire din apă, iar bătrânii sunt conduși cu niște cărucioare care au niște roți foarte groase și bătrânul care este imobilizat, pentru că el nu mai poate să meargă, o dată ce este dus în apă, bătrânul pleacă de acolo, se poate mișca și înota în apa marii în timpul verii. Ceva extraordinar! N-am mai văzut nicăieri așa ceva și promovez acest sistem peste tot pentru că sunt convins că și la noi se poate!

Acestea sunt amintiri de acum 20 de ani. Ei atunci mergeau în călătorii, plecau in Egipt, vedeau piramidele, acești bătrâni care beneficiau de niște tururi organizate de niște operatori din turism care îi plimbau în toată lumea. Își plăteau încă din timpul vieții acest capitol numit „Bătrânețe fericită cu inima curată.", a spus preotul Gabriel Cazacu. 

„Adică o parte din salariu era dedicat și intra într-un fond administrat de statul danez. Deci erau banii garantați de statul danez. Nu fugea cineva cu banii  respectivi. Și statul danez se ocupă de bătrânețea ta și mai departe înțeleg că și după ce treci la cele sfinte, 10 ani de zile îți îngrijesc mormântul.", a completat Bogdan Chirieac. 

„Îți plantează flori pe mormânt, contractual, pentru că tu ai plătit aceste servicii.", a spus preotul Gabriel Cazacu. 

Părintele a mai spus că în timpul în care bătrânul locuiește în centrul social, acesta poate primi în vizită rudele care sunt cazate gratuit într-un hotel aflat lângă centrul social. 

„Familia vine în vizită la bătrân și este cazată gratuit într-un hotel care este construit lângă așezământ și îi serbează ziua. Deci ei sunt chemați, bătrânul intră într-o sală de ceremonii, împreună cu alte rude, și ei serbează ziua de naștere, sau alte evenimente ce țin de familie. Așa trăiesc niște oameni în Europa. De ce să nu învățăm și noi? De ce să nu implementăm și noi? ”, a spus preotul Gabriel Cazacu la DC News.

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel