Data publicării:

Executare silită: eliminare titlu executoriu, siguranţă falsă

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Economie
WhatsApp

Eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor induce falsa opinie că debitorii vor fi protejaţi de executarea silită.

Alegeri prezidentiale 2024

Proiectul de lege care priveşte eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit pentru consumatori induce falsa opinie că debitorii vor fi protejaţi de o eventuală executare silită de către instituţiile de credit, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Română a Băncilor (ARB) şi Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

'Proiectul de lege care priveşte eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit pentru consumatori induce falsa opinie că debitorii vor fi protejaţi de o eventuală executare silită de către instituţiile de credit, în condiţiile în care, din cauza acestei iniţiative, consumatorii vor trebui să suporte cheltuieli suplimentare de judecată a căror valoare va creşte proporţional cu durata procesului judiciar şi cu valoarea creditului', se spune în document.

Conform celor două organizaţii, băncile vor opera în continuare popriri pe conturile clienţilor pentru datoriile către stat, pentru care nu există o eliminare a caracterului executoriu, însă nu vor putea executa datoriile propriilor debitori. Potrivit comunicatului, aplicarea acestei iniţiative legislative conduce la aglomerarea instanţelor de judecată şi la creşterea duratei unui asemenea litigiu în instanţă până la 3 ani, în timp ce în statele membre UE durata unui asemenea litigiu este, de regulă, între 1- 3 luni.

[citeste si]

'Această propunere legislativă este de natură să inducă cel mai probabil un comportament de indisciplină financiară. Astfel, condiţiile de creditare vor fi înăsprite ca parte a procesului de selecţie a viitorilor împrumutaţi, putând conduce la excluderea unor consumatori de bună credinţă. Şi în cazul acestui proiect de lege, din cauza aplicării şi pe contractele existente din portofoliul instituţiilor de credit, apar o serie de probleme îngrijorătoare de legalitate şi constituţionalitate, dincolo de lipsa de predictibilitate şi securitate indusă astfel în mediul investiţional şi de afaceri românesc', se mai spune în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel