Data actualizării:
Data publicării:

EXCLUSIV. Tărâmul unde românii vin cu miile să se roage. Este locul pe care puțini îndrăznesc să-l fotografieze. “Oamenii se regăsesc aici”

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

ARSENIE BOCA. La mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop, ajung oameni care și-au pierdut orice speranță și care au senzația că rugăciunile lor sunt zadarnice.

ARSENIE BOCA. Drumul până la mormântul lui Arsenie Boca nu este unul foarte ușor, indiferent din ce parte a țării vii. Se află într-o zonă pitorească, în Hunedoara, mai precis în Silvașu de Sus, la 13 kilometri de Hațeg. Drumul este sinuos, dar mașinile se înghesuie și fac coadă chiar de câțiva kilometri până la poarta Mănăstirii Prislop. Se produc și ambuteiaje din cauza faptului că oamenii nu vor cu niciun chip să-și abandoneze mașinile la distanță de poarta lăcașului de cult.

VEZI ȘI: ARSENIE BOCA: Cine sunt oamenii care NU au necazuri. "Pe ei i-a lepădat Dumnezeu"

ARSENIE BOCA. Până când ajungi la Mănăstirea Prislop, la fiecare cotitură vezi oameni care vând flori. Unii săteni îți spun că nu mai are rost să cumperi pentru că oricum la mormântul "Sfântului Ardealului" sunt munți de flori, iar călugărițele nu știu ce să mai facă cu ele. Și chiar așa stau lucrurile. Mormântul lui Arsenie Boca este mereu acoperit cu flori, semn că oamenii nu îl uită nici în restul anului. Legenda spune că plantele nu se ofilesc, iar cine atinge crucea de la mormânt se vindecă de boli.

ARSENIE BOCA. La poarta mănăstirii te întâmpină un afiș pe care scrie care este ținuta obligatorie: fustă lungă, bluză fără decolteu, capul acoperit – pentru femei, iar pentru bărbați, pantalonii trebuie să depășească genunchii. La o aruncare cu privirea, se poate observa că o marte parte din femei, oricât de evlavioase ar fi – vin îmbrăcate cu pantaloni care mai de care mai mulați. Și pentru că legea este sfântă și se spune că nimeni nu are voie să intre astfel îmbrăcat, la intrarea în curtea Mănăstirii Prislop există fuste lungi pe care femeile le pot împrumuta.

VEZI ȘI: Cuvinte INTERZISE, ARSENIE BOCA. Ce nu ar trebui să spui NICIODATĂ

ARSENIE BOCA. De la biserică și până la mormântul lui Arsenie Boca este cale lungă... cam de câteva mii de oameni. Românii stau la coadă cu orele, iar la mormântul lui Arsenie Boca se roagă câteva secunde – cât să sărute crucea și să o atingă cu o haină sau cu un alt obiect drag. În acest colț de rai, cum îl numesc mulți, vin oameni care parcă nu mai au puterea să-și strige durerile. Peste tot vezi bătrâni care abia mai stau în picioare sau mame cu copii bolnavi în brațe a căror durere din suflet le-o poți citi în lacrimile de pe obraji. Oamenii vin, pleacă și speră ca Arsenie Boca să facă minuni, la fel cum făcea și în timpul vieții.

ARSENIE BOCA. La mormântul lui Arsenie Boca, puțini îndrăznesc să facă fotografii. În celelalte locuri din curtea Mănăstirii Prislop, creștinii imortalizează diferite instantanee, dar la mormânt, oamenii sunt mai rezervați.

De ce există acest cult pentru ARSENIE BOCA

Contactat de DC News, Dan Ciachiar, teolog și scriitor, a eplicat de ce există un cult pentru ARSENIE BOCA și de ce oamenii vin în număr atât de mare să se roage la mormântul de la Mănăstirea Prislop. 

"Există o nevoie de sfințenie. Poporul român are o înclinație spre sfințenie. După cum știți, românii respectă și perioadele de post. Pe de altă parte, este nevoie și de o refacere a unei demnități naționale ultragiate în acești 20 de ani. De aceea, oamenii se regăsesc la mormântul lui Arsenie Boca. Românii au nevoie de preoți ca Arsenie Boca pentru că se regăsesc în el. Repet: este o nevoie pentru că românii sunt un popor cu caracter ascetic. Arsenie Boca este o personalitate despre care se vorbea și înainte de '89. Este ceva legendar", a spus Dan Ciachiar pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel