Exclusă de pe piaţa din China, Canada a găsit cumpărători pentru rapiţa sa în Europa
Seceta care a afectat culturile de cereale din Europa oferă cultivatorilor de canola (-un hibrid de rapiţă-) din Canada o şansă de a-şi vinde recoltele care s-au acumulat după ce China a încetat achiziţiile la începutul acestui an, transmite Reuters.
Canada şi China sunt implicate într-o dispută diplomatică şi comercială după ce în luna decembrie a anului trecut poliţia din Canada a arestat un director de la grupul chinez Huawei Technologies Co. Canada este cel mai mare producător şi exportator mondial de canola iar, în mod normal, China este cea mai mare piaţă a sa, unde canola este procesată în furaje pentru animale şi ulei vegetal.
În paralel, seceta care a afectat însămânţările şi atacurile dăunătorilor în sezonul de creştere au făcut ca Uniunea Europeană să înregistreze cea mai mică recoltă de rapiţă din ultimii 13 ani. Vânzările de canola canadiană în UE sunt în creştere de mai mulţi ani, însă în acest an recolta Canadei ar putea să se situeze undeva între 1,3 milioane şi 2 milioane de tone, mai mult decât dublu faţă de recordul istoric.
'Având în vedere provocările cu care se confruntă Canada acum în relaţia cu China şi faptul că vom avea o recolta record, suntem în căutarea unor noi pieţe pe care să avem acces', spune Chad Molesky, manager la Viterra, companie deţinută de traderul de materii prime Glencore PLC . Canola din Canada concurează pe piaţa din UE cu importurile din regiunea Mării Negre şi Australia. Potrivit celor mai recente date, în perioada iulie 2018-iunie 2019, Canada a exportat 527.000 de tone de canola spre ţările din Europa Occidentală, unde canola este procesată şi utilizată în producţia de biodiesel.
Firma de consultanţă franceză Strategie Grains estimează că importurile de rapiţă în UE vor atinge un nivel record de 5,8 milioane tone în sezonul 2019/2020, în creştere faţă de 4,2 milioane tone în sezonul 2018/19. 'Preţurile canadiene sunt ultra-competitive. Ei sunt interesaţi să îşi vândă recolta şi trebuie să vândă în Europa', a declarat un trader european. Potrivit datelor Refinitiv, două nave încărcate cu canola au plecat din Canada luna aceasta cu destinaţia Franţa şi Germania. Alte patru au plecat în luna iulie cu destinaţia Europa Occidentală, una dintre aceste nave plecând din portul Vancouver, vestul Canadei, ceea ce arată cât de departe sunt dispuşi să meargă exportatorii canadieni pentru a-şi vinde rapiţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News