Excesul de calciu dăunează arterelor și crește riscul de atac de cord
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie creată de Los Muertos Crew, de la Pexels
Fotografie creată de Los Muertos Crew, de la Pexels
Atunci când se depune în exces în arterele coronare sau în jurul valvelor cardiace, poate deveni pericolul numărul unu pentru inimă. 

De fapt, dacă se depune prea mult calciu pe pereții arterelor sau pe lambourile valvei, țesuturile devin rigide și nu mai funcționează bine, crescând riscul de infarct cu 20% în decurs de 10 ani și favorizând stenoza aortică, o întărire a valvei care devine mai probabilă odată cu îmbătrânirea și care poate duce la insuficiență cardiacă. 

Tehnica folosită pentru „fărâmarea” pietrelor la rinichi datorită undelor de șoc ale ultrasunetelor se numește litotripsie, iar acum este folosită și în interiorul arterelor: undele de șoc intravasculare, livrate la locul potrivit prin minicatetere speciale, pulverizează selectiv excesul de calciu care întărește vasele și crește riscul de infarct miocardic cu 20%. 

După operație, rigiditatea vaselor este mai mică de 50% și, prin urmare, este posibilă introducerea unui stent fără risc pentru a menține arterele coronare deschise, potrivit Today.

Litotritia intravasculară, eficientă și sigură chiar și la pacienții foarte vârstnici, este acum utilizată și pentru a face posibilă înlocuirea valvelor cardiace calcificate pe cale transcutanată.

„Calcificarea arterelor coronare și a valvelor inimii este o constatare frecventă odată cu înaintarea în vârstă. În timp, calciul tinde să se depună în aceste țesuturi”, explică Dr. Giovanni Esposito, președintele Societății Italiene de Cardiologie Intervențională.

Ce este litotritia intravasculară

Litotritia intravasculară constă în aplicarea pe vasele arteriale a aceleași strategii utilizate pentru pulverizarea calculilor renali pe baza de calciu: în artera coronară ce urmează a fi tratată se introduce un cateter special, dotat cu emițători de microunde asemănător unui stent. 

„Presiunea creată de undele de șoc nu are efect asupra țesuturilor, ci fragmentează selectiv calciul, care însă nu se „fărâmă” intrând în circulație și riscând astfel să ocludeze vase mici. Fragmentele rămân între două straturi de țesut fibros asemănător unui sandwich. Astfel rigiditatea arterei coronare este mai mică cu 50% și se poate introduce un stent care să o mențină deschisă”, explică Dr.Giovanni Esposito.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel