Examen admitere liceu. Elevii se opun: Un stres imens. O soluție inutilă pentru sistemul educațional românesc
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie de la Andy Barbour, Pexels
Fotografie de la Andy Barbour, Pexels
Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) nu susține schimbările drastice propuse în proiectul de lege al Ministrului Educației, în special cel prin care toate liceele pot organiza examene de admitere.

Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) nu susține schimbările drastice propuse în proiectul de lege al Ministrului Educației, în special cel prin care toate liceele pot organiza examene de admitere.

Conform variantei publicate pe internet a proiectului Ministrului Ligia Deca, orice liceu are posibilitatea de a organiza un examen de admitere, la nivel de instituție sau pentru fiecare profil.

Articolul 98 al Legii Învățământului Preuniversitar atestă faptul că unitățile de învățământ liceal pot organiza concurs de admitere după Evaluarea Națională, pentru maximum 90% din locurile aprobate de Ministerul Educației. Pe baza rezultatelor obţinute la evaluarea naţională și prin repartizare computerizată, restul de 10% sunt alocate elevilor cu dizabilități și/sau CES și elevilor de etnie romă. Ministerul Educației dorește ca probele să fie standardizate şi unice la nivel naţional, fiind elaborate sub coordonarea Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare.

Subliniem faptul că o dublă admitere la vârsta de 13/14 ani reprezintă un stres imens cu care elevul s-ar confrunta, în una dintre cele mai importante perioade a vieții lui. Susținem că varianta existenței simultane a acestor două examene este o soluție inutilă pentru sistemul educațional românesc, căci degeaba înmulțim numărul de examene dacă metodele de predare sunt învechite și materia este stufoasă. În plus, suntem ferm convinși că această inițiativă va adânci inechitatea socio-educațională. Procesul de repartizare pe baza a două examene este, de asemenea, discriminatoriu, AEBI susținând creșterea nivelului de educație a tuturor elevilor și nu selectarea „elitei”.

Recentele propuneri nu arată decât faptul că există o lipsă clară de înțelegere și cooperare dintre Ministerul Educației și elevul român. Astfel, Asociația Elevilor din București și Ilfov a inițiat în data 14 ianuarie 2023 o petiție online împotriva dublei admiteri, care la momentul actual are sute de semnături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel