Evoluție în instituție, ONG-ul lui Dide, dă în judecată România la CEDO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Evoluție în instituție, ONG condus de Mihai Dide, a reacționat după ce Instanța a hotărât, astăzi, că protestele care se vor organiza în fața instituțiilor publice vor avea nevoie de o "declarare prealabilă".

”Înalta Curte de Casație și Justiție, prin decizia de astăzi, a limitat dreptul cetățenilor de a protesta spontan! Judecătorii ICCJ au admis recursul în interesul legii, promovat de Colegiul de conducere al Curții de Apel București la solicitarea asociației Evoluție în instituție, și au decis că orice adunare publică trebuie declarată în prealabil la Primărie. Astfel, caracterul spontan al protestului, care apărea stipulat până acum în art. 3 din Legea 60/1991, nu mai este valabil, chiar dacă adunarea publică se desfășoară în exteriorul unei instituții de interes public”, a zis Mihai Dide.

Fără proteste ca la OUG 13

”Practic, a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi și să intervină în forță în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul pașnic. Astfel, manifestațiile ce se desfășoară în urma unei decizii cu puternic impact emoțional, așa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc. Într-o țară precum România, unde există risc de Ordonanțe de Urgență, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă.

Suntem în situația în care nu putem protesta în fața sediului PSD București deoarece ONG-uri apropiate acestul partid au declarat un protest fantomă pe un an de zile în respectiva locație. Având în vedere că legea nu permite două adunări publice în același loc, oricine dorește să protesteze în fața PSD, va primi un refuz din partea Primăriei Generale a Municipiului București. Aceeași situație se regăsește în mai multe locuri de interes public (sediul ALDE, Primăria Capitalei)”, a mai zis protestatarul.

Evoluție în Instituție va da în judecată Statul Român la CEDO

”Menționăm faptul că ICCJ face referire la declararea protestului, nu la obținerea unei autorizații. Chiar și așa, această hotărâre permite abuzuri din partea autorităților. Societatea civilă avea nevoie de schimbarea legii 60/1991, în sensul în care era o lege învechită, scrisă imediat după Revoluție, când termenul „protest„ era unul necunoscut. Era necesară o extindere a dreptului la liberă exprimare, în conformitate cu Constituția României și Drepturile Omului, nu o restrângere a drepturilor și libertăților.

Având în vedere că această hotărâre va afecta financiar foarte mulți protestari, după publicarea deciziei ICCJ, Asociația Evoluție în Instituție va da în judecată Statul Român la CEDO”, a mai zis Dide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel