Evoluţia pestei porcine la nivelul județului Sălaj, în atenţia autorităţilor. Mai multe focare au fost confirmate în ultimele zile
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Evoluţia Pestei Porcine Africane (PPA) la nivelul judeţului Sălaj a fost analizată, vineri, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), în contextul în care mai multe focare ale bolii au fost confirmate în ultimele zile.

Potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului Sălaj, de la debutul bolii în gospodăriile populaţiei din Sălaj s-au înregistrat opt focare de PPA la porc domestic, dintre care trei au fost închise, patru sunt active şi unul, cel de la Preoteasa, trebuie confirmat de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti.

"Ţinând cont că trei din aceste focare sunt pe raza comunei Ip, în localităţile Ip, Cosniciu de Jos şi Zăuan, prefectul judeţului Sălaj a făcut cunoscut faptul că, joi, a dispus Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj realizarea unui control în această comună, pentru a se constata modul în care au fost respectate măsurile prevăzute în planul de măsuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA). Controlul se va efectua în perioada 12-21 august, raportul final urmând a fi prezentat prefectului judeţului Sălaj până cel târziu în data de 22 august", se arată în comunicatul menţionat.

Conform sursei citate, inspectorii sanitar-veterinari au realizat, la nivelul judeţului, mai multe controale la gospodăriile populaţiei din zonele cu focare de PPA şi controale privind circulaţia porcilor domestici. În urma acestora, inspectorii DSVSA au aplicat cinci amenzi pentru circulaţia animalelor, în valoare 27.000 de lei şi cinci amenzi pentru nerespectarea măsurilor pentru controlul PPA în gospodăriile populaţiei, în valoare de 4.800 de lei.

În cadrul aceleiaşi şedinţe a fost aprobat un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA) confirmată la porc domestic, într-o gospodărie din localitatea Zăuan.

Planul stabileşte că, începând cu data 9 august se impune o zonă de protecţie în jurul focarului din localitatea Zăuan, cu o rază de trei kilometri, incluzând localităţile Zăuan, Zăuan Băi şi Bilghez - parţial, respectiv o zonă de supraveghere, cu o rază de 10 kilometri, incluzând localităţile Marca, Porţ, Leşmir, Şumal - parţial, Camăr, Carastelec, Uileacu Simleului, Pusta, Bilghez - parţial, Criştelec, Cehei, Şimleu Silvaniei - parţial, Nuşfalău, Drighiu, Aleuş, Halmăşd - parţial, Cerâşa, Ip, Cosniciu de Sus, Cosniciu de Jos, Bozieş, Boghiş - parţial, din Sălaj şi localităţile Valea Cerului, Suplacul de Barcău, Borumlaca şi Vâlcelele din judeţul Bihor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel