Evitate și cu prea puține posibilități de dezvoltare - așa sunt văzute satele din România. Cîmpeanu vine cu soluții / video
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Evitate și cu prea puține posibilități de dezvoltare - așa sunt văzute satele din România. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, vine cu o serie de soluții.

„În zona rurală, va fi o mare problemă. Acolo am căzut de acord, în primul rând, să definim zone de educație prioritară, zone ce vor beneficia de avantaje financiare. Separat de aceste avantaje, pentru instalarea, titularizarea profesorului în mediul rural avem prevăzute trei salarii medii brute pe economie, o primă de instalare”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Avem, de asemenea, redefinit postul didactic. La țară, de obicei, țin copiii într-o școală. Puțini copii înseamnă norme mici. Nu poți să te titularizezi. Așa că am redefinit postul. Gândiți-vă că avem discipline cum ar fi sociologia sau economia care sunt o oră pe săptămână. Păi ai nevoie de 18 clase pentru a face o normă. În mediul rural nu ai 18 clase, peste 500 de elevi”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Proiectul Legii Educației oferă un pachet de soluții, „însă e nevoie de mai mult, e nevoie și de partea de dezvoltare locală”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Despre România Educată, găsiți mai multe accesând acest link: http://www.romaniaeducata.eu!

Interviu cu ministrul Sorin Cîmpeanu:

Citește și...

Iohannis și Cîmpeanu, la ONU. „Este un lucru remarcabil și onorant pentru România”, a spus ministrul

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, este și preşedintele Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), aspect care îl face să fie una dintre personalitățile din România cu cea mai înaltă funcție internațională.

Fondată în 1961, la Montréal (Québec,Canada), Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF), este o instituţie multilaterală care susţine cooperarea şi solidaritatea între instituţiile universitare francofone şi favorizează dezvoltarea învăţământului superior şi a cercetării. Acesta reunește universități, rețele academice și centre de cercetare științifică, folosind limba franceză. Cu o rețea de 1007 de membri în 119 de țări, este una dintre cele mai mari asociații de instituții de învățământ superior și de cercetare din lume.

Sorin Cîmpeanu se află la al doilea mandat la AUF, mandat care va expira în 2025. „Alegerea președintelui a fost făcută prin vot secret, adică nimeni nu a putut influența votul”, a zis ministrul la DC News.

„Facem proiecte de susținere între mediul economic și mediul academic, între universități și societate, de adaptare a ofertelor universităților la cerințele societății. Avem proiecte care vizează dezvoltarea francofoniei științifice. Este vorba de susținerea calității activităților științifice din cele peste 1000 de universități. Sunt proiecte care finanțează aceste lucruri”, a zis Sorin Cîmpeanu.

AUF s-a aflat în prima linie pentru a ajuta universitățile care au fost nevoite să-și închidă porțile în pandemie. De asemenea, AUF a luat măsuri de sprijin pentru refugiații din Ucraina, a mai spus ministrul Educației.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a spus că mai multe despre proiectele AUF se vor discuta, în septembrie, la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York, în Statele Unite ale Americii.

La acest eveniment vor participa atât Klaus Iohannis, cât și Sorin Cîmpeanu. „Klaus Iohannis va coprezida componenta de educație din Adunarea Generală ONU. Este un lucru remarcabil și onorant pentru România. Voi fi în delegația președintelui. Voi participa și în calitate de președinte AUF la secțiunea dedicată”, a zis Sorin Cîmpeanu. La Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se vor discuta cele mai importante teme de educație la nivel mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel