Data publicării:

Evgeni Prigojin, avertisment pentru Putin: "Dacă Wagner se retrage din Bahmut, frontul se prăbuşeşte". Acuze de trădare

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Captură video The Guardian
Foto: Captură video The Guardian
Evgeni Prigojin, liderul grupului Wagner, a emis un avertisment către Kremlin. Acesta a spus, într-un clip video, că retragerea trupelor Wagner din Bahmut ar echivala cu prăbuşirea frontului, şi lansează acuze de trădare. 

"Dacă Wagner se retrage din Bahmut acum, întregul front se va prăbuşi. Situaţia va fi extrem de neplăcută pentru toate formaţiunile militare care protejează interesele Rusiei. Armata rusă ar fi nevoită să stabilizeze frontul, în timp ce Crimea va cădea. Ar urma multe alte cataclisme", a avertizat Prigojin. 

Afirmaţiile sale vin după apariţia unor informaţii conform cărora Grupul Wagner ar urma să fie ţapul ispăşitor, dacă Rusia pierde războiul. Astfel, Prigojin spune că oamenii de sub comanda sa ştiu exact pe cine să învinovăţească pentru trădare. 

"Asta este problema cu foamea de muniţie. Soldaţii vin şi mă întreabă dacă astfel de lucruri nu sunt cumva jucate undeva adânc în ministerul Apărării, sau poate chiar mai sus. Asta pentru că ei vor să le explice oamenilor din Rusia de ce am ajuns în situaţia asta. Poate vor să ne întindă o capcană şi să ne facă să arătăm de parcă noi am fi cei răi, motiv pentru care nu ne dau arme şi muniţie, şi nici nu ne dau voie să ne întărim cu noi soldaţi, inclusiv deţinuţi?", a mai arătat el. 

Ba mai mult, Prigojin spune că Wagner este "cimentul care ţine unit efortul de război", nicidecum armata rusă. 

Prigojin este în conflict cu liderii armatei ruse. Luna trecută, i-a acuzat pe Serghei Şoigu, ministrul Apărării, şi pe Valeri Gherasimov, şeful Statului Major, de "trădare", prin încercarea de "a distruge" grupul Wagner. Acesta a spus că cei doi sunt geloşi pe succesul obţinut de trupele de mercenari pe câmpul de luptă. Ba mai mult, spunea Prigojin, cei doi sunt vinovaţi pentru faptul că grupul Wagner nu mai poate recruta deţinuţi pentru război, scrie The Daily Beast

Serghei Şoigu, în vizită la trupele ruse din Ucraina 

Ministrul apărării Federaţiei Ruse, generalul de armată Serghei Şoigu, a inspectat avanpostul de comandă de la una dintre formaţiunile Districtului Militar Est, în direcţia Doneţk sud", a anunţat instituţia într-o declaraţie publicată pe Telegram.

Într-o înregistrare video publicată de minister, Şoigu este văzut împărţind medalii personalului militar rus şi inspectând un oraş în ruine împreună cu comandantul Districtului Militar Est, general colonelul Rustam Muradov.

Înalţii comandanţi militari ruşi au vizitat linia frontului "cu măsură" - potrivit Reuters - de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în urmă cu un an, pe care Moscova o numeşte "operaţiune militară specială".

Şoigu, care este ministru al apărării din 2012, a fost criticat dur de susţinătorii războiului pentru felul în care a gestionat situaţia pe front, şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, acuzându-l luna trecută pe Şoigu şi pe alţi comandanţi militari de "trădare", scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel