Data publicării:

Evenimentele din regiunea transnistreană a Moldovei au stârnit temeri legate de interferența rusă

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

La fel ca Ucraina, Moldova este o fostă republică sovietică care s-a aliniat cu Occidentul și aspiră să se alăture Uniunii Europene. Ambele țări speră să reintegreze în cele din urmă teritoriile separatiste vorbitoare de limba rusă, care văd Moscova drept protectorul lor.

De la invazia Rusiei în Ucraina acum doi ani, temerile au crescut în Moldova - că ar putea fi și ea vizată de Moscova.

După un război scurt în anii '90, Transnistria și-a declarat independența față de Moldova, unde guvernul pro-occidental actual s-a opus ferm războiului președintelui rus Vladimir Putin cu Ucraina.

Chiar dacă independența Transnistriei nu este recunoscută de nicio țară membră a ONU, inclusiv Rusia, teritoriul prietenos Kremlinului a devenit sursă de tensiuni în timpul războiului, mai ales că este încolțit între Moldova și Ucraina și găzduiește o bază militară cu 1.500 de soldați ruși.

De ce a provocat alarma Transnistria?

O largă majoritate dintre cei 470.000 de locuitori ai Transnistriei vorbesc rusa ca limbă maternă, iar aproximativ 200.000 sunt cetățeni ruși care simt o legătură strânsă cu Rusia, deși majoritatea sunt și cetățeni moldoveni. În 2006, peste 95% dintre votanții într-un referendum din Transnistria au declarat că doresc să se alăture Rusiei, dar votul nu a fost recunoscut la nivel internațional.

De când a început războiul din Ucraina, mai multe evoluții din Transnistria au condus pe unii să tragă paralele cu mișcarea separatistă de către facțiunile pro-Moscova din estul Ucrainei, care a pregătit calea pentru asaltul pe scară largă al Rusiei.

La scurt timp după invazie, o serie de explozii au zguduit Transnistria. Anul trecut, un lider al opoziției de acolo, care a ridicat vocea pentru drepturile omului, a fost împușcat mortal. Și în această lună, un elicopter gol la o instalație militară a fost distrus în ceea ce oficialii Transnistriei au pus vina pe un atac cu dronă ucrainean, timp în care autoritățile moldovenești susțin că a fost o explozie regizată menită să inflameze tensiunile.

"Mai multe astfel de acțiuni sunt planificate de Federația Rusă" în Transnistria, a declarat Biroul pentru Politici de Reintegrare a Moldovei într-un comunicat luni. Biroul, care lucrează pentru reintegrarea Transnistriei în Moldova, a adăugat că, nefiind în stare să atace Moldova militar, "astfel de acțiuni sunt menite să crească panică, să inducă neîncredere în societate și să slăbească economia", notează și TheIndependent.

Regiunea separatistă a făcut, de asemenea, titlurile presei luna trecută atunci când autoritățile au folosit o întâlnire rară a congresului Transnistriei pentru a apela la Moscova pentru "protecție" din cauza a ceea ce au spus ei că este o presiune sporită din partea Moldovei. Apelul nu a mers până la a cere Rusiei să anexeze teritoriul, disipând temerile în Moldova, care a respins evenimentul ca propagandă.

Kremlinul neagă în mod obișnuit că încearcă să destabilizeze Moldova, dar săptămâna trecută, Moldova a expulzat un diplomat rus după ce Moscova a deschis șase secții de votare pentru alegerile sale prezidențiale în Transnistria.

Au rușii ambiții în Transnistria?

Forțele ruse au făcut progrese teritoriale în Ucraina în ultimele luni, după ce contraofensiva de la Kiev nu a adus câștiguri semnificative. Dar pentru a ajunge în Transnistria din Ucraina, forțele ruse ar trebui să captureze coasta Mării Negre a Ucrainei, inclusiv marele oraș port Odesa, pentru a crea un coridor terestru către regiune.

Într-un interviu acordat Associated Press, ministrul de externe al Moldovei, Mihai Popsoi, nu a subestimat amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru Moldova.

„Nu este o chestiune dacă rușii ar vrea să vină ... și să încalce suveranitatea noastră - este o chestiune despre dacă ar putea,” a spus Popsoi. „Atâta timp cât Ucraina este hotărâtă în rezistența și apărarea teritoriului său, și atâta timp cât Vestul este dispus să ofere suficient sprijin pentru Ucraina, ... atunci rămânem în siguranță.”

Moldova s-a confruntat cu o serie de crize în timpul războiului vecin. Acestea includ rachete rătăcite care aterizează pe teritoriul său, o criză energetică gravă după ce Moscova a redus dramatic livrările de gaz, inflație galopantă și proteste anti-guvernamentale recurente ale partidelor pro-ruse.

Agresiunea militară ar putea să nu fie în interesul Rusiei, deoarece destabilizează deja "destul de eficient" Moldova "fără să o atace", a spus Alexandra Vacroux, director executiv al Centrului Davis pentru Studiile Ruse și Eurasiatice de la Universitatea Harvard. „Nu văd asta”, a adăugat ea.

Ce ar putea face Putin de fapt în regiunea separatistă?

Guvernul Moldovei susține că Rusia duce un "război hibrid" amplu împotriva țării, finanțând proteste anti-guvernamentale, intervenind în alegerile locale și desfășurând ample campanii de dezinformare pentru a încerca să răstoarne guvernul și să împiedice aspirațiile Moldovei către UE.

La începutul acestei luni, agenția de informații naționale a Moldovei a declarat că a adunat date care indică planuri "fără precedent" ale Moscovei de a lansa o campanie proaspătă și extinsă de destabilizare, pe măsură ce Moldova se pregătește pentru un referendum privind aderarea la UE și pentru alegerile prezidențiale.

„Ne bazăm pe societatea noastră și pe partenerii noștri să ne ajute să continuăm să construim reziliența ... astfel încât să fim mai eficienți în prevenirea și combaterea tuturor acestor amenințări hibride”, a spus Popsoi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel