Data publicării:

Evenimente astronomice rămase în 2022. Te mai poți bucura de câteva ploi de meteoriți și o eclipsă parțială de Soare. Vezi când vor avea loc

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Evenimente astronomice rămase în 2022. Te mai poți bucura de câteva ploi de meteoriți și o eclipsă parțială de Soare. Vezi când vor avea loc / Foto: Pixabay, de Placidplace
Evenimente astronomice rămase în 2022. Te mai poți bucura de câteva ploi de meteoriți și o eclipsă parțială de Soare. Vezi când vor avea loc / Foto: Pixabay, de Placidplace

Vezi în articol ce evenimente astronomice vom mai avea până la finalul acestui an.

În acest an, pasionații de astronomie se mai pot buzura de câteva fenomene importante. Până la sfârșitul lui 2022 ne vom mai putea bucura de trei luni pline, mai multe ploi de meteoriți, de o eclipsă totală de Lună și o eclipsă parțială de Soare, scrie CNN.

VEZI ȘI: Jupiter, cea mai apropiată întâlnire cu Pământul din ultimii 60 de ani. Fenomenul se va repeta abia peste 100 de ani - Foto

Evenimente astronomice rămase în 2022

Încă trei luni pline vor avea loc anul acesta:

1. 9 octombrie: Luna vânătorului

2. 8 noiembrie: Lună de castor

3. 7 decembrie: Lună rece.

În plus, apogeul acestor evenimente, vor fi viitoarele ploi de meteoriți din 2022:

1. Draconide: 8-9 octombrie

2. Orionide: 20-21 octombrie

3. Tauridele de Sud: 5 noiembrie

4. Tauride de Nord: 12 noiembrie

5. Leonide: 17-18 noiembrie

6. Geminide: 13-14 decembrie

7. Ursidi: 22-23 decembrie.

Eclipsă totală de Lună și o eclipsă parțială de Soare

Totodată, până la finalul anului vom mai avea o eclipsă totală de Lună și o eclipsă parțială de Soare, potrivit Farmer’s Almanah. Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie va fi vizibilă pentru oamenii din Groenlanda, Islanda, din cea mai mare parte a Europei, nord-estul Africii și vestul și Asia centrală.

Eclipsa totală de Lună din 8 noiembrie va putea fi observată în Asia, Australia, Pacific, America de Sud și America de Nord. Dar pentru oamenii din estul Americii de Nord, luna va apune în acea perioadă. Purtați ochelari de eclipsă corespunzători pentru a vedea eclipsele solare în siguranță, deoarece lumina soarelui poate deteriora ochii.

NASA a lovit un asteroid cu un satelit pentru a-i schimba direcţia. Premieră pentru omenire

Impact confirmat: un vehicul spaţial al NASA s-a prăbuşit în mod intenţionat pe suprafaţa unui asteroid, pentru a îi devia traiectoria, în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să înveţe cum să se protejeze de o potenţială ameninţare viitoare, scrie AFP.

Vehiculul, mai mic decât o maşină, s-a proiectat cu o viteză de peste 20.000 kilometri pe oră pe ţinta sa, atinsă la ora programată (23.14 GMT).

Echipele NASA, reunite la centrul de control al misiunii în Maryland, Statele Unite, au explodat de bucurie în momentul ciocnirii.

Cu câteva minute înainte, asteroidul Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Terra, a crescut treptat în imaginile spectaculoase transmise în direct de navă. S-au putut distinge clar pietricelele de pe suprafaţa sa gri, chiar înainte ca filmarea să se oprească în momentul exploziei, scrie Agerpres.

"Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi", a declarat Lori Glaze, director de ştiinţe planetare la NASA.

Dimorphos are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră. Este de fapt satelitul unui asteroid mai mare, Didymos, în jurul căruia a efectuat până în prezent o rotaţie completă în 11 ore şi 55 de minute. NASA caută să reducă orbita lui Dimorphos cu 10 minute, adică să îl apropie de Didymos. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel