Eveniment de amploare la Bruxelles. 800 de invitați în PE: România, rol esențial
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Un amplu eveniment s-a desfășurat la Parlamentul European. A reunit peste 800 de persoane și cei mai importanți lideri politici europeni. 

În 27 septembrie, Parlamentul European a sărbătorit pentru prima oară Ziua Mondială a Turismului, marcând contribuția acestui sector la creșterea economică și la consolidarea identității europene printr-o serie de evenimente și dezbateri la nivel înalt. 

Desfășurate sub patronajul lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, acest eveniment a adus în plenul legislativului de la Bruxelles cei mai importanți lideri politici europeni - vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, Comisarii Europeni pentru Piață Internă, Mediu și Educație și Cultură, președintele Comitetului Regiunilor, miniștri ai turismului, primari și numeroși reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului academic, diplomatic și de afaceri, precum și ai industriei turismului din toată Europa, inclusiv din România.

Vorbind în deschiderea evenimentului, Președintele Tajani a transmis un îndemn la mobilizare din partea instituțiilor europene pentru a plasa turismul pe lista de priorități publice comunitare.

”Turismul este o industrie de sine-stătătoare și o parte esențială a mozaicului care alcătuiește baza industrială a Europei, cu impact asupra comerțului, produselor agroalimentare, industriilor culturale și creative, transporturilor, construcțiilor și construcțiilor navale.” a declarat Antonio Tajani unei săli pline. Președintele PE a adăugat: ”Dacă dorim să exploatăm pe deplin potențialul enorm oferit de sectorul turistic, trebuie să acordăm un sprijin convingător eforturilor proprii ale industriei de a deveni mai competitivă, concentrându-ne pe servicii de calitate și sustenabilitate.”

[citeste si]

Tot în cadrul ceremoniei de deschidere Claudia Țapardel, europarlamentar PSD și co-organizatoare a întregului eveniment, a declarat celor prezenți că a venit momentul renunțării la declarațiile de dragoste pentru turism și trecerea la acțiuni concrete și decisive pentru susținerea și dezvoltarea acestui sector: ”Oriunde în lume, turismul este un factor de creștere economică și dezvoltare socială, care contribuie la prezervarea patrimoniului cultural și natural. În Europa, acest sector reprezintă 10% din PIB-ul statelor membre, creând mai bine de 25 de milioane de locuri de muncă, direct și indirect. În aceste condiții, crearea unei strategii europene și o linie proprie de finanțare pentru acest sector reprezintă două condiții absolut necesare pentru sprijinirea competitivității turismului european și menținerea Europei pe primul loc al celor mai vizitate destinații din lume. Evenimentul de azi reprezintă o recunoaștere a acestei realități și cred că asistăm la primul pas de a face din turism o politică de succes a Uniunii Europene.”

Declarațiile au fost urmate de o recepție la nivel înalt, organizată de Claudia Țapardel și Antonio Tajani, la care au fost prezenți peste 300 de invitați.

Au participat, de asemenea, ca oaspeți de onoare lideri ai grupurilor parlamentare din PE, precum și Corina Crețu și Maryia Gabriel, Comisarii Europeni pentru Dezvoltare Regională, și respectiv, Piața Unică Digitală și Karima Delli, Președintele Comisiei pentru Transport și Turism.

”Continuând tradiția începută anul trecut, Ziua Mondială a Turismului la PE se încheie cu un mesaj de susținere pentru această industrie și sunt onorată să am alături de mine oamenii care cred cu adevărat în misiunea de a transforma turismul într-o prioritate a Uniunii Europene,” a transmis eurodeputata Claudia Țapardel.

Standul României, vedeta Recepției Elementul inedit al recepției de ieri a fost organizarea unei expoziții de produse gastronomice și de artizanat din mai multe regiuni europene, cu intenția de a evidenția diversitatea europeană ca motor al turismului. Dintre acestea, România a avut cel mare succes, țara noastră fiind reprezentată de către Ansamblul Florile Teleormanului, care au adus la Bruxelles produse din zona de sud a României, dar și buna-dispoziție printr-un un dans tradițional. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel