Eveniment astronomic: "Luna sângerie", vizibilă pe 8 octombrie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
"Luna sângerie", denumirea populară sub care este cunoscută eclipsa totală a satelitului natural al Terrei, va avea loc pe 8 octombrie chiar înainte de răsăritul Soarelui, însă fenomenul va putea fi observat din regiunile nordice ale Statelor Unite şi din Canada. Odată cu eclipsa de lună de miercuri, un alt fenomen foarte rar se va produce: Soarele și Luna pot fi observate simultan pe cer, la răsărit, respectiv la apus.

Eclipsa totală de Lună care va avea loc pe 8 octombrie este a doua din 2014, un eveniment astronomic asemănător având loc pe 15 aprilie, şi, totodată, a doua dintr-o serie foarte rară de patru eclipse lunare consecutive. Următoarele două eclipse vor avea loc pe 4 aprilie 2015 şi pe 28 septembrie 2015, potrivit huffingtonpost.com, scrie Mediafax.

Toate eclipsele totale de lună sunt denumite "Lună sângerie" datorită culorii pe care o capătă satelitul natural al Pământului prin umbra planetei noastre - un roşu portocaliu.

Eclipsa nu va fi vizibilă din România, deoarece la acea oră va fi ziuă în această regiune a Terrei.

Potrivit NASA, eclipsa va începe la ora 10.25 GMT şi se va încheia la 11.24 GMT. Deoarece această eclipsă totală are loc la două zile după perigeul lunar, adică momentul în care Luna este cel mai aproape de Terra, satelitul natural al Pământului va părea cu 5,3% mai mare decât în cazul eclipsei totale anterioare, care a avut loc pe 15 aprilie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel