Evaluare Națională 2022. Elevii unei școli din Dolj au primit la limba română subiectele pentru școlile în maghiară
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 14 iun 2022, 23:26
WhatsApp
Evaluare Națională 2022. Elevii unei școli din Dolj au primit la limba română subiectele pentru școlile în maghiară / Foto: Pixabay, de Dids
Evaluare Națională 2022. Elevii unei școli din Dolj au primit la limba română subiectele pentru școlile în maghiară / Foto: Pixabay, de Dids
Este anchetă la școală din Dolj, după ce elevii unei școli au primit la limba română subiectele pentru școlile în maghiară.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a dechis anchetă ce vizează Şcoala Gimnazială din comuna Predeşti, după ce elevii care au susţinut, marţi, proba scrisă la Limba română în cadrul Evaluării Naţionale au primit subiectele pentru şcolile care studiază în limba maghiară, motiv pentru care elevii au fost chemaţi după-amiază să reia proba cu subiecte de rezervă, transmite Agerpres.

Directorul școlii ar putea fi concediatPotrivit inspectorului general Daniel Ion, se va propune încetarea contractului de management pentru directorul şcolii, precum şi sancţionarea cadrelor didactice care au făcut parte din comisia de examen şi nu au observat eroarea.

"La Predeşti a fost făcută deja o anchetă şi se va propune încetarea contractului de management pentru directorul şcolii care ocupă funcţia prin detaşare în interesul învăţământului şi vor fi sancţionate cadrele didactice care au făcut parte din comisia de examen şi care nu au observat că au fost distribuite subiecte de limba română specifice şcolilor cu predare în limba maternă maghiară. Avem toleranţă zero pentru astfel de situaţii", a declarat presei Daniel Ion.

Elevii de la Predeşti au reluat proba la limba română cu subiecte de rezervă, în a doua parte a zilei.

Câți elevi din Dolj au participat la prima probă scrisă din cadrul examenului de Evaluare NaţionalăLuni s-a desfăşurat prima probă scrisă din cadrul examenului de Evaluare Naţională a absolvenţilor de clasa a VIII-a (Limba şi literatura română) - sesiunea 2022, iar la nivelul judeţului Dolj au fost prezenţi 4.097 candidaţi. Din cei 4.362 înscrişi, nu s-au prezentat la examen 265 de candidaţi.

Următoarea probă scrisă (Matematică) va avea loc joi, 16 iunie, iar primele rezultate vor fi afişate joi, 23 iunie, până la ora 14,00 (în centrele de examen). Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Rezultatele finale vor fi afişate joi, 30 iunie 2022.

Cîmpeanu, despre Evaluarea Națională: Subiectele nu au fost atât de simple pe cât acuză unii

Subiectele la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională, desfășurată marți, 14 iunie, nu au fost atât de simple pe cât acuză unii, susține Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

„Mă bucur că subiectele au fost considerate accesibile, deși nu sunt atât de simple pe cât acuză unii. Ele sunt adecvate perioadei pe care elevii au traversat-o fără voia lor. De asemenea, ele sunt adecvate testelor PISA, deci sunt asemănătoare cu testele PISA”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

„Foarte multă lume întreabă ce a picat, ce s-a dat. (...) Prin proba de astăzi s-au verificat competențe de înțelegere a unui text, s-au verificat competențe cu privire la capacitatea de a formula deducții logice pe baza unui text, s-au verificat competențe de creativitate, mă refer la subiectul doi, acea compunere, cu 20 de puncte în barem apreciată, lasă elevii să facă orice legătură inclusiv cu texte pe care le-au citit făcând sau nefăcând parte din programă. S-au verificat, de asemenea, și competențe gramaticale, s-au verificat și competențe cu privire la complexitatea vocabularului utilizat”, a mai spus ministrul Educației.

Peste 6.600 de elevi au absentat la prima probă a Evaluării Naționale, iar alți doi au fost eliminați pentru tentativă de fraudă. Potrivit Ministerului Educației, la proba la Limba română au fost prezenți 148.891 absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși pentru susținerea acestei probe. Au absentat 6.668 de absolvenți. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 2 absolvenți, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu). Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?