Data publicării:
EVALUARE NAȚIONALĂ și BAC 2017, situații halucinante. "Nu se poate așa ceva"
O mare problemă legată de Evaluarea Națională și de Bacalaureat privește rezultatul elevilor după contestații. Despre acest subiect a vorbit și profesoara Cristina Tunegaru.
"Nota la examen 3.65, iar după contestație 10. Un elev de-ai mei a trecut de la 8.15 la 9. E clar că evaluarea națională nu progresează, că nu învățăm nimic din anii anteriori, că cineva - un centru național de evaluare - nu-și face treaba, nu scrie un barem complet, care să permită la română un minim de interpretare. În fiecare an, aceleași tipuri de cerințe și totuși mereu probleme la corectare, bareme vagi și neclare, subiectivism de nepermis.
De unde să afle părinții și copiii dacă au răspuns corect? Să alerge disperați la profesori care să le dea un răspuns, adică o altă interpretare, aruncați fiind în ceața unor subiecte a căror rezolvare nu e lămurită niciodată? M-au întrebat mulți părinți despre anumite răspunsuri, voiau să știe dacă vor fi punctate. Cu regret, nu i-am putut ajuta.
Există o teamă de comisii, dar și acceptarea unei fatalități a examenului, norocul - sau lipsa lui - e acceptat să contribuie la notă. Circulă zvonuri despre unii profesori mai stricți, alții mai îngăduitori, părinții aleargă orbește, întreabă în stânga și-n dreapta să afle cum se corectează, să știe la ce notă să se aștepte. Pentru că nu vezi lucrarea copilului nici în ruptul capului și nu vei ști niciodată ce a stat la baza notării. Lucrarea devine secret de stat.
[citeste si]
Nu se poate ca în cadrul unui examen național să existe tendințe locale de corectare, bareme completate pe genunchi, comisii mai îngăduitoare sau mai stricte; nu se poate ca oameni oarecare să decidă, „să își asume" o interpretare proprie a baremului, cu prețul unor destine. Astfel încât aceeași lucrare să primească note semnificativ diferite dacă va fi corectată de două comisii distincte. Un examen național organizat despotic și care ne lasă în beznă și cu un gust amar.
Edit: Înțeleg că anul acesta lucrările pot fi văzute de părinți după contestații", a scris Cristina Tunegaru pe Faceook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News