Data publicării:
• Evaloarea Națională, bat-o vina. Să ne jucăm de-a procurorul. Cine-a masacrat limba română?
O poză cu o ștampilă pe care scrie "Evaloare Națională" circulă pe internet. Ne-am propus să investigăm fenomenul.
„Figura de stil este fâlfâitul. Pentru că e un stil anume de a se deplasa, fâlfâind unde ai nevoie în ziua aceea”, scria un elev la Subiectul I (punctul 6) de la Evaluarea Națională.
Însă ce se întâmplă când adevăratele "perle" aparțin chiar celor care împart subiectele?
În 2015, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Harghita a demarat o anchetă în zeci de școli, după ce pe Internet apăruse o fotografie cu o ștampilă inscripționată greșit, utilizată la Evaluarea Națională. Pe ștampila cu care au fost sigilate colțurile foilor de examen scria "Evaloare Națională".
"Nu am considerat că este o problemă"
Domnul Petre Gârbea, inspector școlar al ISJ Harghita la acel moment, declara că toate cele 96 de ștampile comandate pentru examenul susținut în județul Harghita au fost confecționate greșit, litera "u" fiind înlocuită cu "o". Acesta a mai spus că defectul a fost observat când ștampilele au ajuns la centrele de examinare din județ, însă "nu a fost timp pentru schimbarea ștampilelor".
"Nu am considerat că este o problemă, pentru că toate au avut același defect. Dacă era una, era mai grav, pentru că se putea considera un semn distinctiv", a mai explicat Petre Gârbea.
Să ne jucăm de-a procurorul. Cine-a masacrat limba română?
Să facem un exercițiu de imaginație, pornind chiar de la textul de lege la acea vreme, anume Ordinul nr. 5.081 din 31 august 2015 privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2015-2016:
"Articolul 5
(1) Comisiile judeţene/Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a răspund/răspunde pentru buna organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale.
(2) În vederea pregătirii evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, comisiile judeţene/comisia municipiului Bucureşti creează baza de date la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ gimnazial şi la nivel judeţean, care cuprinde datele personale ale elevilor din clasa a VIII-a, conform solicitărilor Comisiei Naţionale de Organizare a Evaluării Naţionale.
(3) Comisiile judeţene/Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a asigură confecţionarea ştampilelor-tip pentru evaluarea naţională, care se aplică pe lucrări şi pe documentele de examen. Se confecţionează două tipuri de ştampile rotunde, care vor avea următorul conţinut: a) ştampila-tip pentru unităţile de învăţământ în care se organizează probe scrise pentru evaluarea naţională/centre de examen: "Evaluare Naţională 2016 - C.E."; b) ştampila-tip pentru centrele zonale de evaluare: "Evaluare Naţională 2016 - C.Z.E."
(4) Ştampilele vor fi rotunde, cu diametrul de 25 mm şi nu vor fi numerotate".
Așadar, am găsit și vinovatul: sutele de comitete și comiții!
Domnul Gârbea mai vorbea despre faptul că ștampilele au costat 4.800 de lei și au fost comandate de la aceeași firmă care le-a confecționat în ultimii cinci ani, fără a exista probleme până la momentul respectiv. "Unul din angajații firmei și-a asumat greșeala", a dezvăluit Gârbea.
Aah... desigur, pentru că o "comisie județeană de organizare a evaluării naționale" nu are voie să verifice ÎNAINTE conformitatea produsului comandat: firma le ține sub lacăt.
Însă nici măcar asta nu fusese premisa discuției în 2015, ci mai degrabă cine a postat fotografia. Carevasăzică, cine și-a permis să nu ascundă gunoiul sub preș?
Mai jos puteți admira un subiect de "Simulare Evaloare Naționala" postat de un profesor (!) pe un forum dedicat subiectului.
Nu ne oprim aici! Vouă cât credeți că mi se scade la evaloare dacă sunt "unpic" analfabetă?
Prezentând aceste dovezi "contemporane" ale efectelor analfabetismului, domnule Petre Gârbea, noi considerăm că este o problemă. Astăzi ne putem comanda liniștiți cărți de evaloare națională în timp ce, în cealaltă cameră, părinții scrollează pe TikTok. "A sta cu burta pe carte" în 2024 chiar că e valoare!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News