Data actualizării:
Data publicării:

Evacuare în masă din Catalonia. Criză uriașă, mii de români pe drumuri. Diaspora cere ajutor

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Guvernul de la Madrid a declanșat războiul economic cu provincia secesionistă Catalonia, încercând să activeze efectul Brexit înainte de alegerile legislative anticipate. Marile companii și băncile părăsesc în grabă Barcelona, turismul se prăbușește. Mii de români au ajuns pe drumuri de la o zi la alta. 

Veniturile din turism s-au redus în Barcelona cu peste 15 procente, de la escaladarea conflictului cu Madridul pe tema autonomiei. Este cel mai slab sezon turistic din ultimii 20 de ani, după unele surse de la Madrid, iar situația devine tot mai proastă.

Guvernul central a activat articolele din Constituție care îi permit dizolvarea legislativului catalan și organizarea de anticipate, în decembrie sau ianuarie anul viitor. Strategia ar presupune ca efectele negative să se facă simțite până atunci, după modelul Brexit. Când au înțeles ce costuri presupune ieșirea din UE, britanicii și-au schimbat atitudinea, dar era prea târziu pentru a mai opri procesul.

Madridul, care a invesitit timp de 20 de ani în dezvoltarea Cataluniei, este îndreptățit moral să recupereze o parte din costuri. Ca urmare, a scutit de impozite orice firmă se relochează din Barcelona în alte zone ale Spaniei. Mii de companii spaniole sau multinaționale au decis să părăsească Barcelona, fie pentru a profita de scutirile de impozite, fie pentru a se pune la adăpost de taxele care vor fi ridicate după o eventuală obținere a independenței.

Părăsind Spania, Barcelona părăsește și UE. Ca urmare i se vor impune taxe vamale și de altă natură, va avea o piață internă minusculă și va fi în imposibilitatea de a mai obține credite (Barcelona va datora Madridului circa 54 de miliarde de euro). 

Toate aceste cauze au generat exodul companiilor și al capitalului din Barcelona. Este, deci de așteptat o explozie a șomajului și acesta va afecta mai ales lucrătorii din industriile hoteliere, servicii, restaurante și construcții, românii aflându-se în prima linie a frontului.

VEZI ŞI EXCLUSIV Criza din Catalonia, șansă pentru Centenarul din 2018

Apel la solidaritate pentru românii din Diaspora

”FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) face un apel către toți românii care locuiesc in Spania și care știu locuri de muncă în peninsulă, să se pună in legătură cu noi, sau să ofere prin intermediul rețelelor de socializare locuri de muncă tuturor românilor care locuiesc in zona Cataluniei și doresc să plece in altă zonă a Spaniei.

După un referendum ilegitim, pe 1 octombrie, după cateva săptămâni de incertitudine politică, Parlamentul Catalan a declarat astazi independența Cataluniei.

In acelasi timp Guvernul central de la Madrid a propus iar Senatul a aprobat activarea articolului 155 pentru Catalunia, ceeace insemnă destituirea Președintelui Guvernului Catalan, cât si a miniștrilor lui dizolvarea Parlamentului Autonom, și Alegeri Anticipate pe 21 Decembrie.

Tensiunile politice din ultimele zile au facut ca peste 1800 de firme să plece din zona Cataluniei in alte parți ale Spaniei. Chiar si cele doua banci Caixa și Sabadel au părăsit Catalunia, schimbându-și sediul la Madrid.

În Spania locuiesc peste un milion de români, iar in zona Cataluniei sunt peste 150 000. Cu toate că românii din zona Cataluniei formează o comunitate puternică și bine integrată românii nu au fost chemați să participe la referendumul de pe 1 octombrie pe motivul că nu sunt cetațeni, ci doar rezidenți.

Chiar dacă Guvernul de la Madrid a transmis nenumărate mesaje optimiste, credem că șomajul va crește considerabil in zona Cataluniei în următoarele zile, iar primii care vor avea de suferit vor fi românii. Vrem să venim in sprijinul lor și să le oferim posibilitatea să lucreze în alte zone ale Spaniei, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel