Europenii plâng de mila urşilor din România, dar nu îi vor în ţara lor. Tanczos Barna: Au REFUZAT TOŢI oferta de a reloca exemplare în pădurile lor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Tanczos Barna, ministrul Mediului a făcut o serie de precizări interesante despre situaţia urşilor din România.

Ministrul Mediului a fost întrebat, de către Niels Schnecker, în direct la România TV, dacă a discutat cu omologii săi din Uniunea Europeană despre problema înmulţirii necontrolate a urşilor din România şi dacă le-a propus acestora relocarea unor exemplare de urs din România în pădurile din ţările vestice. 

"Iniţiative de acest fel au plecat deja. Am trimis la statele membre unde există habitate naturale pentru urşi această propunere, a mai făcut ministerul odată acest lucru dar a primit numai răspunsuri negative de la toate statele membre. Aşa au spus din 2017. Au spus că nu vor, că nu vor pentru că au fermieri, nu vor pentru că reprezintă un pericol. Aşa au spus. Eu sper că s-au răzgândit în 2021. Poate vor şi ei câteva sute de exemplare de urşi şi în Germania, şi în Austria, şi în Elveţia, unde au existat şi nu mai sunt. Şi în alte state  şi poate reuşim să gestionăm împreună, ca o Europă unită această problemă, şi nu doar România trebuie să gestioneze 50% din întreaga populaţie de urşi din toată Europa", a răspuns ministru Mediului, Tanczos Barna.

"Sunt cifre care arată creşterea numărului de întâlniri între urs şi om, creştere a intrărilor în gospodării a acestor animale, creşte presiunea asupra zonelor locuite. Cu siguranţă, această specie trebuie protejată, aceasta este regula europeană şi România trebuie să respecte această regulă, dar directiva europeană face posibilă intervenţia umană în cazuri justificate pentru apărarea vieţii oamenilor şi a bunurilor create de om. Aceasta este regula care se aplică în toate statele membre unde mai există populaţie de urs. (...) Cea mai mare greşeală este să susţii această cauză de protejare a unei specii, indiferent de consecinţe. Nu poţi să protejezi nicio specie în detrimentul vieţii umane. Nu poţi să protejezi nicio specie creând un pericol constant, real şi din ce în ce mai mare asupra vieţii şi sănătăţii umane. E cea mai mare greşeală. (...) Animle sălbatice intră în gospodării, viaţa copiilor care merg la şcoală, în plină zi, este pusă în pericol de animalele sălbatice care umblă pe stradă, intră în blocuri, intră în curtea şcolii, în pensiuni, în hoteluri, distrug bucătării, deschid frigidere. Este o situaţie care nu se mai găseşte în nicio ţară europeană. ", a mai declarat ministrul Mediului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel