European Movement România, lansată oficial. Este filiala celei mai vechi reţele de organizaţii pro-europene
European Movement România, filiala celei mai vechi reţele de organizaţii pro-europene de pe continent, a fost lansată, miercuri, în cadrul unui eveniment găzduit de Reprezentanţa Comisiei Europene în ţara noastră.
Fondatorul filialei din România a European Movement, Victor Negrescu, a subliniat în cadrul întrunirii că organizaţia îşi propune să promoveze valorile europene şi să devină locul în care societatea civilă, mediul de afaceri, sindicatele, patronatele, structurile asociative, partidele politice, autorităţile locale şi mediul academic să se reunească pentru a defini împreună propuneri concrete privind refondarea Uniunii Europene.
"Încercăm să relansăm în România o structură care este prezentă în toate statele europene, o structură care este prezentă în 34 de ţări şi înglobează 38 de organizaţii internaţionale, o structură cu o experienţă foarte mare, fondată în 1948, o structură din care au făcut parte personalităţi. (...) Ne propunem ca această organizaţie să fie consolidată în jurul mai multor obiective. Primul obiectiv este să creăm o reţea de militanţi, de cetăţeni interesaţi în domeniul afacerilor europene, o platformă de dezbateri şi de educare cu privire la Europa, la dezbaterile europene, politicile europene, în acord cu ceea ce înseamnă promovarea valorilor europene (...). Aceste obiective fac parte din ceea ce noi ne propunem să facem pe mai departe. (...) Acţionând împreună, putem influenţa procesul decizional, în vederea creării de politici în favoarea unei Europe cuprinzătoare, transparente şi unite", a declarat Victor Negrescu.
El a punctat că, pentru dezvoltarea European Movement România, este necesară nevoia de a constitui un consiliu de experţi care să coordoneze activitatea la nivelul organizaţiei.
"Ne dorim să fim o structură care dă dovadă de foarte multă transparenţă, folosind expertiza europeană, cât şi expertiza organizaţiilor din România", a completat Negrescu.
Secretarul general al European Movement International, Petros Fassoluas, a punctat, la rândul său, că organizaţia îşi propune să promoveze o Europă care este bazată "pe consens şi interese comune".
"Proiectul european nu este doar o colecţie de state naţiune, este un proiect bazat pe consensul partenerilor sociali şi a societăţii. Dacă nu există cetăţeni implicaţi, atunci Europa nu poate exista", a declarat Fassoluas.
Senatorul PSD Gabriela Creţu a punctat, printre altele, faptul că, în actualul context, Uniunea Europeană trebuie să fie "cunoscută, înţeleasă şi reconstruită" şi în acest proces românii trebuie să fie contributori.
La eveniment au mai fost prezenţi şeful interimar al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Cristian Buchiu, profesorul universitar doctor Iordan Bărbulescu, câştigător al Premiului Cetăţeanului European, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Marin Florian, membru în Comitetul Economic şi Social din România, precum şi reprezentanţi din societatea civilă, mediul decizional şi universitar sau din media.
Mişcarea Europeană a fost creată oficial la 25 octombrie 1948, Duncan Sandys fiind ales preşedinte, iar Léon Blum, Winston Churchill, Alcide De Gasperi şi Paul-Henri Spaak - preşedinţi de onoare. Prima realizare majoră a Mişcării Europene a fost crearea Consiliului Europei în mai 1949. Mişcarea Europeană a fost, de asemenea, responsabilă pentru înfiinţarea Colegiului Europei din Bruges şi a Centrului European de Cultură din Geneva.
Încă de la înfiinţare, Mişcarea Europeană a jucat un rol esenţial în procesul de integrare europeană, prin exercitarea influenţei sale asupra instituţiilor europene şi naţionale. A luptat în favoarea alegerii directe a componenţei Parlamentului European de către toţi cetăţenii europeni, în favoarea Tratatului privind Uniunea Europeană şi, de asemenea, a unei Constituţii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News