Data publicării:

Europarlamentarii români în PPE cer Comisiei condamnarea site-ul olandez antiimigraţie

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Europarlamentarii români  condamnă apelul discriminatoriu al Partidului Libertății din Olanda îndreptat împotriva cetățenilor din Europa Centrala și de Est şi cere Comisiei reacţie rapidă despre site-ul antiimigraţie.

„Acest demers crează un precedent grav în ceea ce privește drepturile și libertățile cetățenilor europeni. Am cerut Comisiei Europene o reacție rapidă și pe măsura gravității acestei acțiuni care instigă la discriminare și xenofobie. Am trimis o întrebare scrisă Comisiei Europene referitoare la măsurile pe care intenționează să le ia. Am propus totodată introducerea pe ordinea de zi a Parlamentului European a unei declarații a Comisiei urmată de o dezbatere pe acest subiect. Guvernul olandez trebuie să își asume cât de curând responsabilitatea cu privire la aceste derapaje. Olanda este unul din locurile în care s-a născut cultura toleranței. Așteptăm ca autoritățile să sancționeze abrupt astfel de ieșiri specifice populismului politic de extremă dreaptă", se arată într-un comunicat al delegaţiei.

Potrivit eurodeputaţilor români din grupul popular, Olanda recidivează în poziții non-europene nerespectându-și propriile angajamente. "Opoziția la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu are nicio bază juridică în conformitate cu legislația europeană. Stigmatizarea popoarelor este inacceptabilă. Olanda este primul investitor în România obținand profit din activitățile economice din țara noastră. Având în vedere că Olanda a prelungit restricțiile pe piața muncii pentru lucrătorii români și bulgari credem că guvernul olandez înțelege circulația liberă a forței de muncă în Europa ca un proces într-un singur sens, de la ei către ceilalți”, mai transmit românii din PPE.

Incitarea la violență și discriminarea sunt reglementate la nivel național, iar cetățenii care se simt discriminați se pot adresa CEDO, a declarat marți purtătorul de cuvânt al comisarului Viviane Reding, întrebat de o eventuală sancţionare a Olandei de către CE pentru site-ul antiimigraţie.

"Dacă un cetățean se simte discriminat primul lucru pe care trebuie să-l facă e să depună o plângere la autoritățile naționale. Dacă persoana nu este mulțumită de decizia acestora, există un al doilea nivel, la Strasbourg. După cum știți există Consiliul Europei, care nu este o instituție a UE, dar care are sarcina de a veghea la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv discriminarea. Dacă o persoană consideră că a epuizat toate posibilitățile existente la nivel național se poate adresa la Strasbourg. Și asta se întâmplă tot timpul (...) Sunt sute de cazuri la CEDO", a precizat Matthew Newman, purtător de cuvânt al comisarului pentru justiție, Viviane Reding, în cadrul briefingului de marți.

Citește și:

Cristian Preda: Toți europarlamentarii români să reacţioneze la site-ul olandez antiimigraţie

Diaconescu: Voi cere Olandei o poziție clară privind aderarea la Schengen

Ambasadorii din 10 țări protestează față de site-ul olandez antiimigraţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel