Data publicării:

Europarlamentare 2024 - tot ce trebuie să știe românii care votează în afara țării. Cine are acces la "urna specială"

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Milioane de români sunt așteptați la urne pentru alegerile parlamentare europene. Alegătorii pot să voteze la orice secţie din ţară sau străinătate, cu precizarea că în afară nu se utilizează urna mobilă.

Duminică, aproape 19 milioane de alegători români sunt chemați la urne pentru a-și desemna reprezentanții în Parlamentul European. Pentru acest scrutin, au fost organizate 18.955 de secții de votare în țară și 915 în străinătate, cele mai multe fiind în Italia, Spania și Marea Britanie, informează Agerpres.

Românii vor alege 33 de eurodeputați care să le reprezinte interesele la Bruxelles în următorii cinci ani. În competiția electorală s-au înscris 494 de candidați, fie pe listele partidelor, fie ca independenți.

Cine poate vota la alegerile europarlamentare de duminică

Cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv, sunt așteptați duminică la urne pentru a vota în alegerile europarlamentare. Aceștia pot vota cu condiția să nu se afle sub consiliere judiciară sau tutelă specială printr-o hotărâre judecătorească definitivă și să nu fi fost condamnați prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea dreptului de a alege. De asemenea, cetățenii comunitari (din alt stat membru UE) care s-au înscris în listele speciale au drept de vot pentru a alege reprezentanții României în Parlamentul European.

Conform Ministerului Afacerilor Externe, cetățenii români înscriși în listele electorale ale altor state membre UE pot vota pentru reprezentanții României în Parlamentul European doar după ce declară că nu și-au exercitat dreptul de vot pentru membrii Parlamentului European din statul membru în ale cărui liste sunt înscriși.

Așadar, alegătorii români sunt așteptați duminică la secțiile de votare la care sunt arondați în funcție de domiciliul sau reședința lor. În cazul în care un alegător nu se află în localitatea de domiciliu în ziua scrutinului, acesta poate vota la orice secție din țară, fiind înscris pe listele electorale suplimentare.

Pentru cetățenii români aflați în străinătate în ziua alegerilor, indiferent de motivul prezenței lor în afara țării — domiciliu, reședință, turism — aceștia pot vota la orice secție organizată în străinătate. Excepție fac cei care se regăsesc în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, ce cuprinde cetățenii români care își exercită dreptul de vot la alegerile pentru Parlamentul European din alt stat membru al Uniunii Europene. În acest caz, alegătorii pot vota doar după semnarea unei declarații pe propria răspundere că nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin în alt stat membru al Uniunii Europene.

Documente necesare pentru votul la alegerile europarlamentare

Pentru a vota la alegerile europarlamentare, cetățenii români trebuie să prezinte un act de identitate valabil, la alegere, emis de statul român. Documentele acceptate includ:

 - cartea de identitate

- cartea de identitate provizorie

- buletinul de identitate

- pașaportul diplomatic

- pașaportul diplomatic electronic

- pașaportul de serviciu

- pașaportul de serviciu electronic

- carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare)

Nu se acceptă titlul de călătorie și nici cărțile de alegător pentru exercitarea dreptului de vot.

Ce opțiuni au alegătorii

Votarea începe la ora 7:00 și se încheie la ora 22:00, ora locală, pentru secțiile din străinătate. Reamintim că în data de 9 iunie au loc atât alegeri europarlamentare, cât și locale. Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot fie pentru un singur tip de scrutin, fie pentru ambele.

La ora 22:00, președintele biroului electoral al secției declară încheiată votarea și dispune închiderea secției. Alegătorii care la ora 22:00 se află în sediul secției de votare, precum și cei aflați la rând în afara sediului, pot vota până la ora 23:59.

În țară, votul se desfășoară în aceleași secții, în același interval de timp, folosindu-se aceleași ștampile cu mențiunea „VOTAT 09.06.2024”, pe buletine de vot separate. Prezența la vot este consemnată pe liste electorale distincte pentru alegerile europarlamentare și locale.

Dacă un alegător optează să voteze doar pentru un singur tip de scrutin, președintele secției de votare sau un membru desemnat va bara, în prezența alegătorului, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă aferentă scrutinului pentru care nu a optat. Alegătorii care au votat pentru un singur tur de scrutin și cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau ștampila cu mențiunea „VOTAT 09.06.2024” vor putea să își exercite dreptul de vot pentru celălalt scrutin până la ora închiderii votării.

Ce trebuie să facă alegătorii "netransportabili"

Alegătorii netransportabili, care nu se pot deplasa din cauza unei boli, invalidități, sunt internați într-o unitate sanitară, cămin pentru persoane vârstnice sau alte așezăminte sociale, reținuți, arestați preventiv, în arest la domiciliu sau în închisoare, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, pot solicita votul prin intermediul urnei speciale.

În secțiile de votare din țară se folosește o singură urnă specială, în timp ce în secțiile de votare din străinătate nu se utilizează urna specială.

Pentru alegerile europarlamentare, alegătorii netransportabili din localitatea de domiciliu sau reședință își pot exercita dreptul de vot prin urna specială la secția de votare la care sunt arondați, votarea făcându-se pe baza unui extras din lista electorală suplimentară. Dacă alegătorul netransportabil se află în altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință, poate vota prin urna specială la cea mai apropiată secție de votare.

Cererile pentru votul prin urna specială pot fi depuse atât electronic, cât și fizic, prin intermediul oricărei persoane. Acestea trebuie să fie datate și semnate olograf de către solicitant și însoțite de copii ale documentelor care atestă situația de fapt ce califică alegătorul drept netransportabil. Nu este necesară prezentarea unei adeverințe medicale eliberate de medicul de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel