Data publicării:

Europarlamentar: Fondurile Europene în cazul României ar trebui gestionate de experţi străini

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
jorgo_chatzimarkakis_quer_high_26626600
jorgo_chatzimarkakis_quer_high_26626600

Europarlamentarul Jorgo Chatzimarkakis este de părere că fondurile europene, în cazul României, Bulgariei şi Greciei, ar trebui gestionate de experţi străini şi că oficialităţile din aceste ţări ar trebui să lase mândria deoparte când vine vorba de acest subiect.

Autor: Roberta Cautiş

„Toate aceste ţări au o problemă: sunt foarte mândre, spun că asta ar diminua suveranitatea, deşi nu cred că ar fi cazul. Cred că ar trebui să gândim dincolo de mândrie. Înţeleg că Grecia e foarte sensibilă când vine vorba de mândria naţională. Dar ar trebui să înţeleagă că tinerii nu pot aştepta după joburi doar pentru că miniştrii sunt mândri. Politicienii din România, Grecia şi Bulgaria ar trebui să admită că au o problemă. Am limita asistenţa tehnică la trei ani şi atât", explică Chatzimarkakis într-un interviu acordat EurActiv, citat de realitatea.net.

Parlamentul European va analiza atent problema. "Dacă ne uităm la criza din Grecia, cred că va exista majoritate cel puţin pentru această ţară şi apoi precedentul va pava calea pentru Bulgaria şi România"

Instituţiile europene au criticat constant România în ultimii ani, fie prin rapoarte sau rezoluţii adoptate la nivelul Parlamentului European, fie direct, prin vocea unor demnitari comunitari.

Cel mai recent exemplu de acest fel vizează tot problemele oficialilor români cu gestionarea fondurilor europene.

„Doamna Udrea sfidează Parlamentul European", afirma revoltată eurodeputatul german, Constanze Krehl, coordonatorul socialiştilor în comisia REGI, pentru că ministrul român al Dezvoltării Regionale a chiulit de la discuţiile la care era invitată să dea explicaţii privind măsurile pe care România le ia ca să folosească milioanele de euro puse la dispoziţie de UE. În locul Elenei Udrea a dat explicaţii pe una din cele mai mari probleme ale României în faţa UE - absorbţia extrem de redusă a fondurilor europene - secretarul de stat Răzvan Murgeanu.

România riscă să ajungă în situaţia de suspendare temporară a utilizării banilor europeni dacă nu rezolvă problemele existente în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor UE.

Rata mică de absorbţie a atras atât criticile FMI, cât şi criticile preşedintelui Traian Băsescu. Din cele nouă miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Euriopeană până în prezent, România a reuşit să atragă doar un miliard de euro.

Ministerul Transporturilor stă cel mai slab la acest capitol, din cele două miliarde de euro puse la dispoziţie a reuşit să atragă doar 37 de milioane de euro. Urmează Ministerul Mediului care, din cele două miliarde de euro a atras doar 240 de milioane de euro. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului stă ceva mai bine, a atras 500 de milioane de euro din cele 1,7 miliarde de euro alocate. De altfel, miniştrii care au stat prost la acest capitol sunt vizaţi şi de o posibilă remaniere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel