Europa va finanța ziduri anti-migranți? ”Mobilizați imediat fonduri”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Acordul la care a ajuns la summitul de la Bruxelles sancționează o schimbare a politicilor de migrație.

”Mobilizați imediat fonduri și active substanțiale ale UE pentru a sprijini statele membre în consolidarea capacităților și infrastructurii de protecție a frontierelor, a mijloacelor de supraveghere – inclusiv a supravegherii aeriene – și a echipamentelor”.

Cu acest pasaj de concluzii, liderii Uniunii Europene, la finalul unei lungi nopți de negocieri, au sancționat unda verde pentru construirea de ziduri de blocare a migranților, la granițele UE.

”Uniunea Europeană rămâne hotărâtă să asigure controlul efectiv al frontierelor sale externe terestre și maritime”, se arată în capitolul de deschidere al documentului final al summit-ului. Pentru a face acest lucru, ”își reafirmă sprijinul” față de Frontex, agenția europeană de pază de frontieră și de coastă, care a ajuns în discuții pentru gestionarea fondurilor de care dispune, potrivit Europa Today.

Agenției Frontex i se cere nu numai să își îndeplinească ”sarcina principală” (protecția frontierelor externe, combaterea criminalității transfrontaliere și intensificarea returnărilor), ci și să opereze în cadrul acordurilor dintre statele UE și țări terțe pentru ”cooperare” în managementul frontierelor. 

Construirea de bariere la frontierele UE nu este cu siguranță nimic nou: în 2018, InfoMigrants calculase că aceste structuri din jurul continentului ajunseseră deja la 1.000 de kilometri. Dar Bruxelles-ul a refuzat întotdeauna să finanțeze ”sârmă ghimpată și pereți”, așa cum susținea Ursula von der Leyen.

De atunci, însă, președintele Comisiei pare să fi pierdut sprijinul unei părți importante a partidului său, PPE, în problema migrației. Iar summitul de săptămâna aceasta a sancționat o înfrângere a liderului executiv al UE în acest sens: concluziile summit-ului sunt o solicitare clară ca Bruxelles-ul să finanțeze ”infrastructurile de protecție a frontierelor”, așa cum au solicitat președintele PPE, Manfred Weber, Austria și alte 11 țări, inclusiv Viktor Orban, dar și guvernul de centru-stânga al Danemarcei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel