Europa se pregăteşte pentru războiul comercial cu Marea Britanie
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Marea Britanie face modificări unilaterale în acordul Brexit cu privire la Irlanda de Nord. Relaţiile dintre Marea Britanie şi Franţa se înrăutăţesc.

Creşte posibilitatea unei deteriorări majore a relaţiilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit.

La un prânz privat recent, un lider european, întrebat dacă crede că dificultăţile din Irlanda de Nord ar putea duce la un război comercial, a răspuns scurt „da”.

Se dezbate dacă Marea Britanie face modificări unilaterale în acordul Brexit cu privire la Irlanda de Nord şi dacă aceste mişcări sunt considerate ilegale.

Herbert Deiss, directorul executiv al celui mai mare producător auto din Europa, Volkswagen, a anunţat că recent a găzduit discuţii la nivel înalt cu ambasadorul britanic la Berlin despre posibilitatea unui război comercial dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, transmite BBC.

"Există multă comunicare. Şi există şi o dependenţă", a decalrat acesta. „Avem o marcă britanică, Bentley, care se descurcă extrem de bine... de asemenea, Marea Britanie este cea mai mare piaţă de export din Europa pentru mărcile premium de VW şi Audi... aşa că cred că va exista, să spunem, un interes reciproc, acum, pentru a menţine [comerţul] deschis”.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki a spus că războaiele comerciale sunt o „situaţie în care toţi au de pierdut”.

Marea Britanie dezvăluie planuri de a renunţa la anumite părţi ale acordului UE privind Brexit. „Nu vrem război comercial UK-UE” , spune premierul irlandez „Vom încerca să calmăm cât mai mult posibil situaţia dintre Franţa şi Regatul Unit, pentru că cred că doar Putin şi inamicii noştri vor fi mulţumiţi de încă un dezacord între parteneri atât de apropiaţi precum Regatul Unit şi Uniunea Europeană”, a continuat acesta.

Taoiseach-ul irlandez, Micheál Martin, a spus că „sperăm că o astfel de soartă va fi evitată pentru că un război comercial ar fi şocant şi inutil”. Întrebat dacă UE pregăteşte liste cu mărfuri din Regatul Unit împotriva cărora să le impună tarife, Martin a spus: „Nu vom intra în detalii despre aşa ceva. Deocamdată, spun pur şi simplu, şi am spus constant, coborâţi acolo, intraţi în tunel, guvernul Regatului Unit şi UE, negociaţi şi aduceţi tehnocraţii acolo".

Diplomaţii irlandezi au parcurs coridoarele Europei, avertizând asupra a ceea ce ei consideră un „punct de jos” în relaţiile UE-Marea Britanie şi spun că Berlinul şi Parisul susţin un răspuns ferm.

În războaiele comerciale recente cu SUA, din timpul preşedinţiei lui Donald Trump, de exemplu, UE (cu Regatul Unit ca membru de atunci) a concentrat represaliile împotriva motocicletelor americane Harley Davidson, blugilor Levi, băuturii whisky Jack Daniel şi sucului de portocale din Florida. SUA s-au concentrat, la rândul lor, pe celebrele exporturi ale Marii Britanii de caşmir şi whisky. Toate au fost alese în mod deliberat pentru a maximiza presiunea politică şi durerea de cap în statele swing.

Procesul echivalent pentru Marea Britanie s-ar putea concentra pe exporturile de maşini din nord-est, pe pescuit şi exporturile agricole, notează Mediafax.

Scoția se pregătește de lansarea primei părți a prospectului pentru independență

Premierul Scoției urmează să dezvăluie documente care urmăresc „să arate calea către o nouă Scoție”.

Primul ministru al Scoției urmează să lanseze prima parte dintr-o nouă serie de documente despre care spune că vor forma un „prospect de independență actualizat”.

Nicola Sturgeon urmează să dezvăluie marți documentele din seria „Building a New Scotland” a guvernului scoțian, la Bute House din Edinburgh.

Și, în timp ce ea a spus că lucrările – văzute ca o actualizare a cărții albe privind independența publicată în perioada premergătoare referendumului din 2014 – vor „expune în mod deschis provocările cu care se va confrunta o Scoție nou independentă”, ea a subliniat, de asemenea, că vor „pune în evidență și calea” către o națiune mai bogată, mai dreaptă și mai rezistentă.

Lansarea vine după ce SNP a câștigat alegerile Holyrood din 2021, printr-un manifest care includea angajamentul de a organiza un nou referendum cu privire la locul Scoției în Regatul Unit, odată ce criza Covid se va atenua.

SNP nu a câștigat majoritatea locurilor în parlamentul scoțian la acele alegeri, dar alianța cu verzii (altă formațiune pro-independență) a creat o majoritate pro-independență în Holyrood.

Co-liderul Scottish Green (verzilor), Patrick Harvie, se va alătura doamnei Sturgeon în Bute House – reședința oficială a primului ministru – pentru evenimentul de lansare de marți.

Liderul SNP a precizat în mod repetat că dorește un referendum înainte de sfârșitul anului 2023, în ciuda opoziției acerbe din partea Westminster față de un astfel de vot.

Și în timp ce ea a spus că „deținerea puterilor depline a independenței nu garantează un viitor mai bun” pentru Scoția, ea a continuat declarându-se suprinsă referitor la „cât de mult succes” au țările similare cu Scoția în comparație cu Marea Britanie.

Asemenea națiuni, a spus ea, „pot ajuta să arate calea către o nouă Scoție care este mai bogată și mai echitabilă, mai rezistentă și mai bine plasată pentru a ajuta oamenii cu probleme precum criza costului vieții, decât un guvern din Regatul Unit, angajat într-un Brexit dur, indiferent cât de mare ar fi costul", notează The Independent.

Vorbind înainte de lansarea primei părți din prospectul de independență, primul ministru a adăugat: „Seria Building a New Scotland va expune în mod deschis provocările cu care s-ar confrunta o Scoție independentă, cum ar putea fi depășite, precum și oportunitățile care vin odată cu independența, așa cum demonstrează succesul unor națiuni independente comparabile, precum și propriile noastre resurse și talente.”

Parlamentarii opoziției au insistat însă că guvernul scoțian ar trebui să se concentreze mai mult pe alte probleme, precum criza costului vieții.

Purtătorul de cuvânt al constituției conservatoare scoțiane, Donald Cameron, a declarat: „Nicola Sturgeon ignoră în mod intenționat prioritățile Scoției pentru a continua cu planurile pentru un al doilea referendum de independență în 2023.

„Marea majoritate a scotienilor nu doresc distragerea atenției cu un alt referendum anul viitor. Vor ca guvernul să se concentreze 100% pe recuperarea noastră din pandemie, criza globală a costului vieții, sprijinirea NHS (sistemului de sănătate) și protejarea locurilor de muncă.”

„Totuși, Nicola Sturgeon continuă cu nesăbuință obsesia ei. Acest lucru este rușinos când țara se confruntă cu atât de multe provocări importante.”

Domnul Cameron a insistat: „Distragerea și perturbarea unei alte dezbateri acerbe la referendum este ultimul lucru de care Scoția are nevoie în acest moment”.

Purtătorul de cuvânt al Constituției Muncii, Sarah Boyack, a spus că, în timp ce oamenii „se luptau să pună mâncare pe masă în timpul celei mai grave crize ale costului vieții din ultimii zece ani”, SNP și verzii se concentrau pe „obsesia lor constituțională”.

Doamna Boyack a spus: „Ar trebui să lucrăm împreună pentru a aborda criza costului vieții acum – dar, în schimb, guvernul SNP-Green vrea să ne despartă. Aceasta este o pierdere îngrozitoare de timp, energie și bani atunci când serviciile noastre publice sunt tăiate până la oase.”

„Departe de a ne face mai bogați, mai fericiți și mai echitabili, SNP și Verzii ne pun viitorul în pericol cu ​​planuri care ar face Brexitul să arate ca o plimbare în parc.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel