Europa, lovită de secetă, valuri de căldură și inundații, în următoarele luni. Sănătatea oamenilor, în pericol
În lunile următoare, Europa riscă să se confrunte sub diverse forme cu schimbările climatice. Inundaţiile, seceta şi valurile de căldură vor lovi - poate mai mult ca niciodată - bătrânul continent.
Perspectivele pentru vară ale Agenţiei Europene de Mediu, care reies dintr-un nou set de date publicat pe site-ul său web, avertizează asupra riscului unor valuri de căldură mai puternice şi mai lungi în sudul Europei şi de inundaţii extreme şi mult mai frecvente în nord.
În special în sudul Europei ar putea exista mai mult de 60 de zile în care condiţiile meteorologice ''sunt periculoase pentru sănătatea umană, aşa cum se precizeză într-o notă de sinteză a Agenţiei, scrie Rador, citând ilfattoquotidiano.it. Europa de Sud - şi în special Peninsula Iberică - va experimenta o creştere semnificativă a numărului de zile cu pericol mare de incendiu, continuă declaraţia. Iar iarna excepţional de uscată nu este de bun augur, creând condiţii de secetă în cea mai mare parte a Europei de Sud şi de Vest.
Precipitaţiile abundente vor fi destul de numeroase în cea mai mare parte a Europei, ducând la incidenţe mai mari de inundaţii, în special în nord-vestul şi în centrul Europei. În finalul comunicatului, agenţia UE avertizează asupra riscurilor unei răspândiri mai mari a insectelor purtătoare de boli, cum ar fi ţânţarul tigru care poate transmite febra dengue şi pentru care Europa ar putea deveni un punct fierbinte global până la sfârşitul secolului şi ţânţarul Anopheles, care transmite malaria.
Citește și:
Seceta provoacă fermierii! Vom înlocui porumbul cu sorgul?
Seceta din România i-a îngrijorat pe fermierii români și i-a făcut, astfel să cultive plante mai rezistente, comparativ cu culturile de porumb, a informat Antena 3 CNN.
Tot mai mulți agricultori s-au săturat să piardă culturi de la an la an, așadar, s-au gândit să înlocuiască culturile de porumb cu hectare de sorg. Mai exact, în județul Buzău, vor fi însămânțate deja, din această primăvară peste 1.000 de hectare de sorg.
Sorg-ul este o plantă cultivată pe suprafețe întinse în Africa, iar costurile de înființare a culturii sunt destul de mici. Promițătoare sunt și producțiile, care pot ajunge ușor la 7 tone pentru fiecare hectar cultivat, chiar și în condiții de secetă. Sorg-ul a mai fost cultivat în România în urmă cu mulți ani, însă a fost scoasă din cultură. Agricultorii care mizează pe sorg trebuie să știe că această plantă nu se poate cultiva pe orice teren. Solul în care va fi plantat sorg-ul trebuie pregătit cu mare atenție.
Din sorg se poate obține făina fără gluten și este folosită adesea în panificație și patiserie. De asemenea, aceste preparate din făina de sorg se pot consuma fără probleme de persoanele care au intoleranță la gluten. În special, tulpina plantelor de sorg se pot folosi ca furaje pentru animale.
Sorgul poate fi făcut şi popcorn. Boabele se expandează la fel ca cele de porumb. Se poate face chiar și risotto cu sorg și poate fi folosit în multe alte feluri de mâncare. Sorgul are o calitate furajeră mai slabă decât porumbul. Este bogat în carbohidrați, cu 10 la sută proteine și 3,4 la sută grăsimi, și conține calciu și cantități mici de fier, vitamina B1 și niacină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News