Europa e în alertă! Drogurile sintetice, o amenințare tot mai mare, arată cel mai recent raport
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Un recent raport european privind consumul de substanțe sintetice și farmaceutice pe continent ridică serioase semne de întrebare și trezește noi îngrijorări.

Substanțele sintetice puternice, noi amestecuri de medicamente și modelele de utilizare în teste reprezintă o amenințare tot mai mare în Europa. Problema a fost ridicată de Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA) în momentul lansării Raportului european privind drogurile 2024: Tendințe și evoluții, informează Reuters.

Disponibilitatea medicamentelor rămâne ridicată în Europa, unde piața oferă o gamă largă de produse. Persoanele care consumă droguri în mod regulat sunt acum expuse la o varietate mai ofertantă de substanțe psihoactive, adesea de mare potență sau puritate, sau în noi forme, amestecuri și combinații care pot fi și fatale.

Opioidele, în centrul atenției UE

Raportul evidențiază preocupările legate de opioidele sintetice puternice, uneori vândute greșit sau amestecate cu medicamente și alte medicamente; MDMA adulterat cu catinone sintetice; și produse de canabis alterate cu canabinoizi sintetici. Până la sfârșitul anului 2023, OEDT monitoriza peste 950 de noi substanțe psihoactive (NPS), dintre care 26 au fost raportate pentru prima dată în Europa în acel an.

Un mesaj cheie al raportului din acest an este că „utilizarea de polisubstanțe” – utilizarea a două sau mai multe substanțe psihoactive în același timp sau în succesiune – este comună în Europa astăzi. Fie că implică utilizarea benzodiazepinelor cu opioide sau a cocainei cu alcool, acest tip de consum de droguri poate crește riscurile pentru sănătate și poate complica efectuarea intervențiilor (de exemplu, răspunsul la supradozaj). 

Potrivit raportului, „una dintre provocările cu care se confruntă supravegherea drogurilor în 2024 este de a obține o înțelegere mai profundă a ce medicamente sunt consumate de fapt și în ce combinații”. Prioritățile noii agenții a Uniunii Europene pentru Droguri (EUDA), lansată pe 2 iulie, vor include îmbunătățirea monitorizării tiparelor de utilizare a polisubstanțelor și înțelegerea a ceea ce constituie intervenții eficiente de prevenire, tratament și reducere a efectelor nocive. De asemenea, agenția își va consolida capacitatea analitică, printr-o rețea a UE de laboratoare criminalistice și toxicologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel