Europa de mâine – guvernatorul Băsescu, baricadat în fortăreața lui Ceaușescu
17 octombrie va rămâne o dată de referință în istoria modernă a României. În Casa Poporului, numită azi Palatul Parlamentului, la adăpostul zidurilor ridicate de Nicolae Ceaușescu, liderul de azi de la București, Traian Băsescu, s-a întâlnit cu liderii populari din Europa. Între ei, cunoscuta d-na Merkel și dl. Barroso. La 2 kilometri distanță, pe Arena Națională, poporul se manifesta prin intermediul a 80.000 de reprezentanți, dorind libertate, democrație și pâine pe masă.
Cele două manifestări au definit România de astăzi. De o parte, guvernatorul Băsescu susținut de câțiva lideri europeni puternici, în pofida voinței poporului român. De partea cealaltă, o masă de oameni care este luată în seamă doar în cazul în care opinia ei coincide cu opinia liderilor.
Să nu fim triști. Situația României de astăzi poate fi regăsită în tot mai multe state europene. Notabilă este Italia, unde guvernul lui Mario Monti se află la putere, nu din voința italienilor, ci din ordinul d-nei Merkel…
Practic, în România de astăzi se experimentează ceea ce se va întâmpla în Europa de mâine. Faptul că voința poporului român a fost călcată în picioare și un președinte demis a devenit un guvernator numit are legătură cu ceea ce va urma în Uniunea Europeană. Astfel, pentru a face față crizei și provocărilor economice, Germania trebuie să forțeze integrarea europeană. O monedă unică, un buget unic și chiar taxe, impozite, legislație bancară, poliție și armată comune. Aceste lucruri nu vor fi întotdeauna înțelese de popoare. De aceea, “pentru binele lor” se va trece peste voința lor. Adică, exact ce s-a întâmplat în România, doar că nu s-a avut în vedere, aici, binele sau răul, ci, pur și simplu, s-a demonstrat că se poate. De exemplu, ministrul german de Finanțe a propus ca bugetele naționale să fie aprobate de Parlamente, după care să urmeze verificarea… comisarului european pentru buget. Sigur, din 2014 comisarii vor fi aleși, dar în orice caz va exista o instanță superioară Parlamentelor naționale. Dacă dl. comisar nu e mulțumit, se fac recomandări și bugetele sunt retrimise la revotare. D-na Merkel a explicat la București esența superioară Parlamentelor naționale. Dacă dl. comisar nu e mulțumit, se fac recomandări și bugetele sunt retrimise la revotare. D-na Merkel a formulat la București esența problemei: “Uniunea Europeană are 8,5% din populația globului și 50% din cheltuielile sociale. Situația nu mai poate continua”. Ceea ce este perfect adevărat, când pe piață au apărut China, India, Brazilia.
Astă vară, Berlinul i-a umilit pe români. În câteva luni, alte națiuni europene, dacă nu vor înțelege de vorbă bună, vor fi umilite, la rândul lor. Cale de întors nu este. Nimeni nu se va retrage din zona euro, iar moneda unică nu se va desființa. Toată lumea știe că, dacă s-ar petrece așa ceva, nivelul de trai de astăzi din România – cea mai săracă țară membră UE – va fi un vis pentru popoare precum spaniolii, italienii, grecii, portughezii.
Ca o ironie a soartei, zidurile ridicate de Ceaușescu au adăpostit pe 17 octombrie mugurii Europei de mâine. Care, în acest moment, nu mai arată deloc democrată, primitoare, tolerantă și zâmbitoare, așa cum era cu zece ani în urmă. Pentru români, imaginea Europei de mâine este cea a guvernatorului Băsescu primind oaspeți europeni între zidurile lui Ceaușescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News