Data actualizării:
Data publicării:

EURO se vinde joi la bănci la o valoare RECORD

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Economie
WhatsApp
Peste 80 de milioane de Euro din fondurile PNRR sunt destinate secțiilor de terapie intensivă nou-născuți, anunță Ministerul Sănătății
Peste 80 de milioane de Euro din fondurile PNRR sunt destinate secțiilor de terapie intensivă nou-născuți, anunță Ministerul Sănătății

Euro a ajuns să se vândă astăzi la o nouă valoare record.

Euro se vinde joi şi cu peste 4,85 lei la cele mai mari bănci din România, după ce Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de 4,7808 lei/euro, un nou nivel record. Leul a atins minime record succesive săptămâna asta într-o accentuare a tendinței de depreciere din ultimele circa trei luni, citează Mediafax.

Astfel, Banca Comercială Română (BCR) vinde euro cu 4,8560 lei, BRD, parte din grupul francez Societe Generale, vinde un euro cu 4,8570 lei, Alpha Bank - cu 4,8050 de lei, iar Banca Transilvania afişează un curs valutar de 4,8350 lei/euro. Cursul CEC este de 4,82 le pentru un euro.

La casele de schimb valutar cursul a ajuns și chiar a depășit 4,81 lei în marile orașe, iar în București euro a atins 4,82 lei la un exchange din Centrul Vechi. La o casă de schimb de la Sala Palatului un euro era cotat la 4,819 lei.

Leul, tendinţă de depreciere 

În Brașov, euro se vindea cu 4,82 lei, în Arad – 4,7950 lei, la Ploiești cu 4,8090 lei, iar în Constanța un euro afișa o valoare de 4,8 lei. Cel mai mic curs, din datele Mediafax, era afișat în Bacău, un euro fiind vândut la 4,78 lei.

Joi, 14 noiembrie, euro se vindea în București în medie la casele de schimb valutar cu 4,77 lei, în timp ce marți, 19 noiembrie, euro avea o valoare în mare de 4,79.

Leul a demarat o tendinţă de depreciere faţă de euro în ultimele două luni şi jumătate, mai precis începând cu luna septembrie, deprecierea fiind de circa 6 bani în perioada analizată.

Acomodare lentă a monedei naționale

Minimul semnificativ anterior evoluției din ultima perioadă, de 4,7648 lei/euro a fost atins în data de 25 ianuarie, la câteva săptămâni după adoptarea OUG 114/2018.

Banca Națională a României se așteaptă la o acomodare lentă a monedei naționale în raport cu poziția economiei, a declarat, marți, pentru Mediafax, Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Analiștii au pus deprecierea leului în raport cu euro pe fondul importurilor masive din perioada aceasta, precum și pe datele deficitului comercial la nouă luni ce s-a umflat cu circa 20% față de cel din perioada similară a anului anterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel