Data publicării:

Patru MILIOANE de români, în sărăcie extremă. Câciu pune degetul pe rană: Statul i-a neglijat. Oamenii să facă economii pe cât posibil

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Economie
WhatsApp

Analistul economic Adrian Câciu explică ce ar trebui să facă românii în contextul în care analiștii financiari vorbesc despre scăderea economiei și deprecierea leului, dar și ce măsuri ar trebui să ia statul și antreprenorii pentru a susține puterea de cumpărare. 

Adrian Câciu, analist economic, a explicat în exclusivitate pentru DC News unde se va ajunge în contextul în care Euro continuă să crească, iar economia este în scădere. 

”Ar trebui să începem să ne obișnuim să nu ne mai panicăm în momentul în care cursul Euro crește. În fiecare an, dacă ne uităm la ultimi 15 ani, cursul Euro-Leu a crescut cam cu 2% pe an. Deci în fiecare an ne așteptăm ca valoarea de la finalul anului să fie mai mare cu 2% decât valoarea de la începutul anului. Lucrurile acestea se pot verifica, datele sunt publice la Banca Națională. Orice efect și asupra pieții și asupra prețurilor, dar și asupra salariilor, undeva acest lucru a fost compensat de-a lungul timpului și de către angajatori, care au crescut salariile măcar cu indicele de inflație. Dacă nu au făcut-o, aici este o problemă pe care angajatul ar trebui să o reclame.

La ce să ne așteptăm

Anticipația pe care o fac specialiștii de la CFA este una corectă, din punctul meu de vedere, dar trebuie să o privim exact așa cum zic dânșii în sensul în care acest curs de 5 lei/ Euro va fi undeva la 12 luni de aici înainte. Nu va fi imediat. Așadar nu trebuie să ne așteptăm la o creștere de prețuri foarte accelerată sau o povară mai mare pe ceea ce înseamnă cheltuielile cetățenilor.

Mai mult decât atât, toată Europa a intrat într-o zonă deflaționistă. Inflația ajunge undeva în teritoriu negativ, ceea ce înseamnă că și importurile vor avea prețuri mai scăzute. Cumulați acești factori, că ceea ce vine din import cu deprecierea care nu este foarte mare, 10 bani, nu e de natură să creeze dezechilibre majore. Dar, ceea ce trebuie făcut, este nevoie ca puterea de cumpărare să rămână constantă, iar pentru asta antreprenorii trebuie să mărească salariile și chiar și statul să sprijine acest lucru”, a declarat Adrian Câciu în exclusivitate pentru DC News

Ce ar trebui să facă populația?

Adrian Câciu a fost întrebat și ce măsuri individuale ar trebui să își ia fiecare om în parte pentru a nu resimți schimbările economice. 

Oamenii ar trebui să își facă economii pe cât posibil. Îmi place că au apărut emisiuni de educație financiară și recomand tuturor să se uite la ele. Noi consumăm de regulă mai mult cu 30% decât avem nevoie. Dacă am face un calcul în situația de criză am vedea că am renunța la foarte multe pe care, anterior crizei, le cumpăram. Dacă noi am începe să fim mult mai responsabili cu propriul consum, în casă, în familie, am avea mai mulți bani de pus deoparte. Când ai mai mulți bani de pus deoparte, astfel de șocuri, chiar și mici, nu te pot atinge. Aici discuția este pentru cei care au un nivel decent de trai.

Cetățenii, neglijați de stat

Cei care sunt sub limita de venituri trebuie sprijiniți de către stat. Deci aici statul și-a neglijat cetățenii săraci. Nu suntem într-o situație confortabilă. Suntem la un nivel de 20% cu cetățeni în sărăcie extremă. 20% din populație înseamnă undeva la aproape 4 milioane de oameni. Este foarte mult, iar statul trebuie să vină cu politici de intervenție, redirecționate către aceste categorii defavorizate. Ele resimt cel mai puternic. Orice fluctuație de prețuri o simt mult mai tare decât cel care are un nivel de trai decent”, a mai explicat Adrian Câciu pentru DC News

VEZI ȘI: Analiștii financiari anunță 5 lei/EURO! Urmează un DEZASTRU economic?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel