Urmărește emisiunea live
Eugen Tomac, verdict dur: România nu are nicio şansă să intre în Schengen în 2023
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 03 ian 2023, 11:37
WhatsApp
Facebook Eugen Tomac
Facebook Eugen Tomac
Preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, susţine că România trebuie să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie, după ce Austria i-a blocat intrarea în spaţiul Schengen, pentru că şansele de aderare în 2023 sunt inexistente. 

"În primul rând, trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spaţiului Schengen. Or am văzut programul preşedinţiei suedeze, nici un fel de referire cu privire la extinderea Spaţiului Schengen, singurul aspect pe care îl menţionează pe timpul preşedinţiei suedeze este legat de consolidarea Spaţiului Schengen. Mulţi fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua preşedinţia UE Spania. Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spaţiului Schengen, în condiţiile în care ştim că atât Spania, cât şi Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE”, a declarat Eugen Tomac, citat de Mediafax

Tomac spune că România trebuie să meargă la CJUE: Nicio şansă să intrăm în Schengen în 2023

"Şansa noastră a fost ratată pe 8 decembrie. Nu ne rămâne decât o singură soluţie pe care o văd în momentul de faţă şi care poate fi luată în calcul şi ar trebui luată în calcul de către Guvernul de la Bucureşti şi anume să sesizăm Curtea de Justiţie a UE, pentru că aici nu mai avem un conflict politic între state, aici e o problemă juridică între instituţiile UE. Comisia este cea care stabileşte dacă un stat îndeplineşte criteriile, dacă respectă legislaţia Schengen şi trebuie să adere, nu Consiliul Uniunii Europene, pentru că această procedură este una destul de complexă şi în acelaşi timp o formalitate internă a UE a devenit o măciucă politică împotriva unor state. Or eu am rezerve serioase în ceea ce priveşte corectitudinea evaluărilor pe care le-a făcut Viena cu privire la noi şi tocmai de aceea trebuie să utilizăm toate instrumentele pe care ni le oferă UE pentru a ne bate pentru dreptatea noastră.

Sunt absolut convins că în 2023 nu avem nici o şansă. 2024 este un an cu alegeri europarlamentare. Din nou, nu va fi acest subiect pe ordinea de zi a statelor membre, pentru că nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spaţiul Schengen, pentru că populiştii automat vor spune că din nou vor veni şi mai mulţi migranţi, pentru că se extinde Spaţiul Schengen. Tocmai de aceea, cred că termenul cel mai realist este de minim doi ani de zile pe care trebuie să-i aşteptăm pentru a fi din nou repus pe agenda Consiliului JAI acest subiect. Mai mult decât atât, un proces nu suspendă procesul de negociere, din contra, poate fi un instrument de presiune în plus", a concluzionat Tomac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?