Eugen Tomac solicită demisia de urgență a președintelui CNCD, Csaba Asztalos
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Eugen Tomac solicită demisia de urgență a președintelui CNCD, Csaba Asztalos - Foto Agerpres
Eugen Tomac solicită demisia de urgență a președintelui CNCD, Csaba Asztalos - Foto Agerpres
Partidul Mişcarea Populară a luat act cu mare surprindere de abordarea pe care a avut-o preşedintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos. Preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, îi cere demisia acestuia: "Demisia, de îndată, a preşedintelui CNCD. Nu mai poate deţine, nici măcar o zi, o funcţie cu o responsabilitate uriaşă în statul român”.

“Partidul Mişcarea Populară a luat act cu mare surprindere de abordarea pe care a avut-o preşedintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos. După derapajul cu iz nazist a premierului Ungariei, acesta a susţinut că nu se poate pronunţa pe marginea declaraţiilor făcute de Viktor Orban, la Băile Tuşnad, opinând că politica externă nu intră în atribuţiile sale.

“Acest domn s-a descalificat şi nu mai poate deţine, nici măcar o zi, o funcţie cu o responsabilitate uriaşă în statul român. PMP îi cere demisia astăzi. Este inadmisibil să fii apărătorul unor valori şi să te prevalezi de nişte lucruri inventate pentru a nu te pronunţa pe nişte chestiuni foarte clare. Asemenea abordare este inadmisibilă de la un om care este obligat, prin fişa postului, să apere valori precum democraţia, libertatea şi drepturile omului. Consider că are obligaţia morală ca, în cel mai scurt timp, să îşi prezinte demisia”, a declarat preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

Pentru sancţionarea derapajului premierului Viktor Orban, liderul PMP solicită şi convocarea, în cursul acestei luni, a unei şedinte extraordinare a celor două camere ale Parlamentului României. “Aşa cum Parlamentul European a condamnat, săptămâna trecută, declaraţiile lui Viktor Orban, cer si Parlamentului României să convoace o şedinţă extraordinară, în această lună, şi să condamne, în termenii cei mai duri, acest derapaj antidemocratic cu iz nazist. Este inacceptabil aşa ceva. Mă aşteptam la o abordare mult mai matură din partea coaliţiei şi cerem, în continuare, prim-ministrului Nicolae Ciucă şi preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să se delimiteze de UDMR, care nici la aceasta oră nu s-a disociat de discursul nazist a lui Viktor Orban”, a completat preşedintele PMP, Eugen Tomac.“, conform unui comunicat de presă.

Citește și - CNCD se ia de vergeturile „lui” Buhnici, dar cu declarațiile revoltătoare ale lui Viktor Orban n-are nicio treabă. Csaba Asztalos: Președinții și premierii altor state au imunitate jurisdicțională

Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a spus că instituția pe care o conduce nu se pronunță și nu se va pronunța/autosesiza, pe seama declarațiilor controversate făcute, zilele trecute, de premierul ungar, Viktor Orban, la Băile Tuşnad.

”Președinții și premierii altor state au imunitate jurisdicțională atunci când sunt pe teritoriul altui stat. Ca atare, CNCD nu se va ocupa și nu se va pronunța pe aceste declarații.”, a spus Csaba Asztalos.

DC News: Dar o poziție publică din partea CNCD, având în vedere că instituția dvs. s-a autosesizat în numeroase alte cazuri?

”Poziția publică a statului român, în relațiile externe, potrivit Constituției, se exprimă de către președintele statului, primul ministru, respectiv ministrul de Externe. Președintele statului s-a exprimat. Noi, instituțional, nu avem atribuție să ne exprimăm pe chestiuni de politica externă. Ca atare, aceasta este poziția mea oficială. Cei care fac aprecieri, pe astfel de declarații și situații, sunt cele trei entități pe care le-am enumerat.”, a declarat Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru DC News.

Citește și - Viktor Orban, părăsit de o consilieră, după discursul de la Tușnad. Un text pur rasist, care i-ar fi plăcut chiar și lui Goebbels, a scris Zsuzsa Hegedus

Declarațiile antisemite ale  premierului Viktor Orban în România a provoacat o demisie din cabinetul acestuia de la Budapesta. 

Zsuzsa Hegedus, consiliera lui Viktor Orban responsabilă cu incluziunea socială,  și-a prezentat, marți,  demisia de onoare și a transmis jurnaliştilor o scrisoare pe care a trimis-o dimineaţă lui Orban în care califică discursul drept unul „nazist”.

„Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase. Un text pur rasist, care i-ar fi plăcut chiar și lui Goebbels. (...) După un astfel de discurs, care contrazice toate valorile mele de bază, nu am rămas cu altă opțiune”, a scris fosta consilieră a lui Orban.

Totul dupa declaratiile controversate ale premierului machiar facute in Romania, la Baile Tusnad. 

„În Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremea este bună, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, spunea Viktor Orban în discursul de sâmbătă de la Băile Tușnad. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel