Urmărește emisiunea live
Eugen Tomac, semnal de alarmă cu aderarea la Schengen: Schimbă fundamental întreaga abordare
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Facebook/Eugen Tomac
Foto: Facebook/Eugen Tomac
Eugen Tomac, preşedintele PMP, trage un semnal de alarmă după ce ministrul de Interne al Austriei a declarat că se opune intrării României în Spaţiul Schengen. 

"Este un mesaj extrem de îngrijorător, în condiţiile în care până acum cu toţii ne uitam doar spre Haga. Iată că după mesajele politice primite de la Stockholm, avem o nouă reacţie destul de îngrijorătoare, care vine totuşi din partea unui om care trebuie să fie în Consiliul Uniunii Europene, la acea ministerială, unde se va decide dacă România, Bulgaria şi Croaţia sunt primite în Spaţiul Schengen sau nu.

Este o voce care schimbă fundamental întreaga abordare în ceea ce priveşte procedura de admitere a noastră în Spaţiul Schengen, pentru că dacă până acum am avut reacţii din partea politicienilor şi rezerve din partea unor parlamente, unde spre deosebire de noi, comisiile parlamentare au o autoritate foarte puternică şi se impun în ceea ce priveşte temele de interes european şi internaţional, iată că de data aceasta avem un membru al Guvernului austriac, un membru care cunoaşte foarte bine problematica şi ne transmite un semnal deloc încurajator şi anume că din punctul său de vedere consideră că extinderea Spaţiului Schengen în contextul actual este nepotrivită””, spune Eugen Tomac, citat de Mediafax.

VEZI ŞI Aderarea României la Schengen. Pavel Popescu, amenințări la adresa firmelor austriece și olandeze

Ministrul austriac de Interne nu vrea extinderea Schengen. Gerhard Karner: Sistemul este disfuncţional!

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a anunţat că se opune intrării în spaţiul Schengen a României, Bulgariei şi Croaţiei. 

"Sistemul este disfuncţional. Şi dacă un sistem nu merge, nu poate fi mărit", anunţă Karner, conform derstandard.de. 

Ministrul austriac spune că aceste ţări se fac responsabile de creşterea numărului de migranţi din Europa. 

"Din partea mea, ca ministrul de Interne, responsabil pentru securitatea ţării, este clar nu", a mai punctat Karner, conform sursei citate, când a fost întrebat despre aderarea la Spaţiul Schengen a României, Bulgariei şi Croaţiei. 

Austria se confruntă în prezent cu un număr sporit de refugiaţi care au trecut prin alte state UE de-a lungul aşa-numitei rute a Balcanilor pentru a intra în ţară.

Potrivit Ministerului de Interne, peste 90.000 au ajuns la frontiera austriacă de la începutul anului. Dintre aceştia, 75.000 nu au fost înregistraţi anterior în vreo altă ţară UE.

Un vot asupra aderării celor trei ţări la spaţiul Schengen este programat să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), notează DPA. O decizie în acest sens necesită unanimitate.

Zona Schengen formată din 26 de state a suspendat în mare parte controalele la frontieră între ţările membre şi le permite oamenilor să călătorească, să muncească şi să trăiască într-o altă ţară fără viză sau permis de şedere.

Bulgaria, România, Croaţia, Republica Irlanda şi Cipru sunt singurele state UE care nu fac parte din zona Schengen, la care au aderat însă ţările non-UE Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein, scrie Agerpres.

CITEŞTE ŞI Victor Negrescu continuă seria întâlnirilor cu parlamentarii olandezi pentru a susține aderarea României la spațiul Schengen

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel