Eugen Tomac, mesaj pentru premierul Ciucă: Este inacceptabil ca cetățenii ruși să continue să primească vize turistice în România
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Eugen Tomac îi cere premierului Nicolae Ciucă să interzică de urgență acordarea vizelor turistice pentru cetățenii ruși pe teritoriul României.

"Opoziția către Guvern: fără ruși în țară!

Domnului Prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă

Bucureşti, 27 August 2022

Domnule Prim-ministru,

Cât timp agresiunea nejustificată a Rusiei în Ucraina nu încetează, iar consecințele acestui război sunt resimțite de fiecare român, este inacceptabil ca cetățenii ruși să continue să primească vize turistice în România sau pe teritoriul Uniunii Europene, ca în timpurile de pace.

Vă solicităm să interziceți de urgență acordarea vizelor turistice pentru cetățenii ruși pe teritoriul României şi, în egală măsură, să coordonați eforturi diplomatice sporite împreună cu celelalte state ale Uniunii Europene pentru interzicerea totală a prezenței turiştilor ruşi în UE.

Este momentul ca România să sprijine Finlanda şi statele baltice care au implementat deja această măsură şi să iniţieze discuţii la cel mai înalt nivel în acest sens. România trebuie să demonstreze mai multă fermitate diplomatică în fața regimului criminal al lui Vladimir Putin.

Cu excepţia vizelor umanitare pentru sprijinirea reprezentanților societății civile, a opoziției politice şi a persoanelor persecutate pe nedrept în Rusia, cetățenii ruși nu ar trebui să fie bineveniți în România sau în Uniunea Europeană în actualul context al invaziei militare brutale din Ucraina.

Aveți ocazia de a arăta, domnule prim-ministru, că România poate fi lider în politica europeană. Dacă veți face alegerea corectă, vom sprijini decizia la nivel național și european.

Semnatari:

Cătălin Drulă - Președinte USR 
Ludovic Orban - Președinte “Forța Dreptei”
Eugen Tomac - Președinte PMP", a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Citește și:

Restricţionarea accesului turiştilor ruşi în UE

Ministrul de Externe german Annalena Baerbock a semnalat o disponibilitate de compromis în legătură cu propunerea de restricţionare a dreptului turiştilor ruşi de a vizita Uniunea Europeană, în contextul în care unele ţări membre cer o poziţie dură şi unitară ca răspuns la agresiunea militară rusă contra Ucrainei.

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său danez Jeppe Kofod, la Copenhaga, Baerbock a spus că biroul cancelarului şi Ministerul de Externe germane au convenit că o soluţie trebuie să implice întreaga Europă.

Ţările europene nu au reuşit până acum să cadă de acord asupra unei posibile măsuri. Unele state din UE care au frontieră cu Rusia, printre care Estonia, Letonia şi Lituania, au restrâns deja drepturile cetăţenilor ruşi de a vizita ţările respective, potrivit Agerpres.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a arătat până acum reticent faţă de impunerea unei interdicţii generale de intrare pentru cetăţenii ruşi în UE, susţinând că asemenea restricţii ar putea face mai dificilă primirea acelor ruşi care se opun invadării Ucrainei. Acesta este războiul lui Putin şi de aceea sunt reticent faţă de aprobarea acestei propuneri, a spus el într-o conferinţă de presă în urmă cu două săptămâni.

El şi-a reafirmat poziţia joi în timpul unei discuţii cu publicul în oraşul german Magdeburg. Este războiul lui Putin. Nu este vorba de ruşi. Nimeni nu ar trebui să facă această generalizare, a spus Scholz. El a adăugat, totuşi, că poate înţelege poziţia ţărilor UE vecine cu Rusia.

Şeful diplomaţiei lituaniene Gabrielius Landsbergis a anunţat marţi că Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia, ţări care au frontieră cu Rusia, ar putea interzice intrarea turiştilor ruşi pe teritoriile lor dacă UE nu adoptă o restricţie la nivelul blocului comunitar.

Am discutat cu miniştrii din toate aceste ţări. Nu văd multe diferenţe din punct de vedere politic. Turiştii ruşi nu ar trebui să fie în Uniunea Europeană. Ţara lor este implicată în genocid, a declarat Landsbergis la Vilnius.

La începutul săptămânii trecute, Finlanda s-a pronunţat pentru interzicerea intrării turiştilor ruşi în Uniunea Europeană.

Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul. Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina, afirmase premierul finlandez Sanna Marin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel