Eugen Tomac, după ce Maia Sandu a anunțat planul lui Putin: Iohannis trebuie să convoace CSAT
Autor: Florentina Constantin | Publicat pe: 13 feb 2023, 15:18
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Europarlamentarul Eugen Tomac îl somează pe președintele Klaus Iohannis să convoace CSAT-ul, după anunțul făcut de Maia Sandu.

"Președinta Maia Sandu a prezentat un plan pregătit de Kremlin pentru a înlătura conducerea legitimă a Republicii Moldova. În acest context, Președintele României trebuie să convoace CSAT și să sporească sprijinul acordat pe toate palierele Republicii Moldova. Românii din Republica Moldova au nevoie de sprijinul total al României, în fața acestor provocări ale Rusiei. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne unim forțele pentru a opri o nouă anexare forțată a Rusiei, așa cum s-a întâmplat pe 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată", a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Ce a spus Maia Sandu

"Declarațiile președintelui ucrainean Zelenski despre planurile Rusiei de destabilizarea a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei nu este unul nou. Tentative de destabilizare au existat și în toamna anului trecut, dar nu și-au atins obiectivul. În octombrie – decembrie 2022, Poliția și Serviciu de Informații SIS au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violențe. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, ce trebuia să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ala așa-zisei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.

Documentele recepționate de la partenerii ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. Planul presupune utilizarea persoanelor din afara țării pentru acțiuni violente. Materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Moldova pentru cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru. Vă asigur că instituțiile lucrează la prevenirea acestor situații.

Autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale precum formațiunea Șor, pe unii veterani și persoane cu legătură cu Plahotniuc. Scopul acestor acțiuni e răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime cu una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei", a spus Maia Sandu.

Vezi și: "Forţele invadatoare ruse ar ajunge pe frontiera cu România". Radu Tudor, după anunțul Maiei Sandu: Planul lui Putin a fost deja declanşat

Maia Sandu anunță un plan al Rusiei de a înlătura conducerea de la Chișinău. Bogdan Chirieac: Situația este gravă. Are parte de o atenție specială din SUA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?