Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei: Prețul gazului produs în România nu va crește

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, luni seară, la Prime Time News, că prețul gazului produs în România și ars în CET-uri va rămâne neschimbat, de la 1 ianuarie 2015.

Alegeri prezidentiale 2024

Însă, tot luni, preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii, deputatul PSD Iulian Iancu, susţinea că cei care primesc căldură şi apă caldă în regim centralizat, ar putea plăti facturi mai mari cu până la 40 la sută.

„Nu se pune problema ca prețul gazului produs, în România, să crească. Noi am reusit să îi convingem pe cei de la Comisia Europeană să accepte o prelungire a calenderarului de liberalizare pentru populație cu doi ani și jumătate. Domnul Boc negociase, în 2010, ca pentru toți consumatorii casnici, piața să fie liberalizată în 2018 și pentru toți consumatorii industriali, piața să fie liberalizată în 2014. Pentru consumatorii casnici, am reușit să îi convingem pe cei de la Comisie să accepte până la 1 iulie 2021, deci o prelungire cu 2 ani și jumătate. După cum vedeți, cotațiile la gaz natural, la țiței sunt într-un trend de scădere, nu a mai fost de mult cotația bariliului sub 80 de dolari/barilul. Tocmai aceasta a fost unul dintre argumentele noastre, aduse în discuție cu cei de la Comisia Europeană, că nu putem să mergem pe trend de creștere, când la nivel internațional și regional s-a constatat unul invers, de scădere. Am o scrisoare pe care am transmis-o comisarului pentru Energie, la începutul lunii octombrie, în prima jumătate a lunii, 14 octombrie. Îi cerem să facem pentru toți consumatorii, care nu sunt consumatori casnici, același lucru pe care l-am făcut pentru cei casnici: de a amâna liberalizarea nu numai pentru CET-uri, dar și pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Avem o cerere formulată, în octombrie, pentru a avea această amânare, pentru o categorie de cosumatori mai largă, decât CET-uri. Așteptăm răspunsul până la sfârșitul acestei săptămâni. Dacă CE spune «nu» la consumatorul noncasnic, atunci o să facem o amânare de liberalizare doar pentru CET-uri, nu de un an de zile, așa cum ne cere ANRE, nu are rost să mințim oamenii. Dacă o să facem o amânare pentru CET-URI, o să o facem pentru șapte ani de zile, adică va fi pentru CET-URI același termen care a fost și pentru populație, 1 iulie 2021. Eu sper să facem o amânare și pentru CET-URI și pentru IMM-URI, printr-un proiect de Ordonanță de Urgență”, a declarat ministrul delegat pentru Energie. 

Răzvan Nicolescu a subliniat că „tariful final la gaze naturale are mai multe componene" și că ceea ce se poate infirma, „printr-o OUG vizează tariful la gazul natural produs în România".

„Datele transmise de cei de la ANRE nu vorbesc de 35 la sută, vorbesc de altceva. Ele au confirmat această creștere, cumva posibilă, de 30 și ceva la sută, în condițiile în care în documentul pe care ni l-au transmis, pe 11 noiembrie, vorbesc despre un impact final mult mai mic, unde la 19 la sută. Dar repet, nu se va întâmpla. Vrem ca această amânare să fie nu de un an, cum cere ANRE sau cum s-a discutat azi la Parlament, ci de șapte ani de zile. Astăzi, le-am cerut celor de la ANRE să îmi dea o justificare pentru creșterea tarifului de transport și de distribuție la gaze naturale, stabilite de către ANRE, o autoritate care funcționează în subordinea Parlamentului(...) Tariful final la gaze naturale are mai multe componene, ceea ce putem infirma, printr-o OUG vizează tariful la gazul natural produs în România. La acest tarif se mai adaugă tariful de transport, de distribuție, de stocare, de furnizare stabilite de către ANRE”, a adăugat Răzvan Nicolescu.

Mai departe, în condițiile în care ANRE ar putea hotărî creșterea prețului, Răzvan Nicolescu a precizat că ceea ce ministerul Energiei poate să facă este să „să țină prețul gazului produs în România, pentru CET-uri, la același nivel ca și pentru populație, și anume la 53 de RON/Megawatt".

Citește și: Cine este Elena Giorgiana Hosu, înlocuitoarea Alinei Bica la șefia DIICOT

„Ce putem să facem noi: să ținem prețul gazului produs în România, pentru CET-uri, la același nivel ca și pentru populație, și anume la 53 de RON/Megawatt. Șapte ani de zile este durata la care se aplică acest calendar. Probabil prețul acesta de 53 de RON va rămâne nemodificat aproximativ doi ani de zile, după care vom vedea cum vor evolua cotațiiile la nivel regional-internațional”, a afirmat ministrul.

Întrebat dacă, peste doi ani, vor crește prețurile la gaz și pentru consumatorii casnici, ministrul delegat pentru Energie a răspuns: ”Peste doi ani de zile vom veni cu un alt calendar de aliniere, care va reflecta situația cu prețurile internaționale și regionale, de la acel moment. Oamenii nu au de ce să fie îngrijorați, pentru că le promit eu. Am pretenția că știu ce se poate obține de la Comisia Europeană și, în privința CET-urilor, nu poate să fie un refuz de la Comisia Europeană, pentru că CET-urile și consumul CET-urilor pentru populație este asimilat cu consumul populației. Este posibil să primim un nu pentru IMM-uri, și atunci o să facem doar pentru populație. Nimeni nu trebuie să fie îngrijorat, în legătură cu creșterea tarifului gazului produs în România. În legătură cu tarifele de transport, de distribuție, în legătură cu prețyul gazului furnizat de Gazprom, fiecare dintre aceste tarife reprezintă o discuție aparte și se aplică și consumatorilor casnici. Categoric pot să plătească mai mult pentru gazele de import, toți consumatorii, cu cât va considera Gazprom că este corect să se înțeleagă cu cei din România, care cumpără”, a spus Răzvan Nicolescu.

Pe de altă parte, dacă va crește tariful gazului furnizat din import, "acest lucru se va vedea și în factura oamenilor, cu 2-3 procente, pentru că acel preț din import reprezintă foarte puțin, în total, cost cu factura de plătită de populație".

”Cei care se încălzesc cu centrale proprii, uitați de ei, prețurile rămâne la 53 RON/Megawatt, prețul gazului produs în România. Ce încercăm să facem și suntem siguri că vom obține pentru CET-uri este să existe o aprobare de la Comisia Europeană să fie și pentru gazul ars, în CET-uri, ca să furnizeze apă și căldură tot 53 RON/Megawatt și să meargă, în paralel, cu prețul gazului consumat de populatie. Prețul final are mai multe componente la gazul natural: o dată prețul gazului produs în România, la care se adaugă tariful de transport, de distribuție, de stocare de furnizare, prețul gazului importat de Federația Rusă. CET-urile iau foarte mult din intern. Omul de acasă plătește 53 pentru gazul produs din România. Dacă crește tariful din import, acest lucru se va vedea și în factura oamenilor, cu 2-3 procente, pentru că acel preț din import reprezintă foarte puțin, în total, cost cu factura de plătită de populație. Asta am cerut ANRE să ne explice: de ce ați mărit tariful de distribuție?”, a mai spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel