ETA se jură că nu mai atacă. Nu îi mai crede nimeni. Peste 800 de victime în 51 de ani - VIDEO
28 iunie 1960. Este ziua în care gruparea teroristă bască ETA făcea prima victimă. Un bebeluș din San Sebastian (Donostia, în euskera) murea în primul atentat. De atunci, numărul morților s-a ridicat la 864. Este vorba despre 313 civili, 209 de gardieni publici, 154 de membri ai Poliției Naționale, 106 de militari, 32 de politicieni, 26 de membri ai Poliției Locale, 13 membri ai Poliției Autonome din Țara Bascilor (Ertzaintza) și 11 judecători și avocați. După 51 de ani de atentate, membrii ETA promit că trag cortina. Numai că nu este prima oară când acest lucru se întâmplă, iar ETA a încălcat anterior promisiunea de „încetare a armelor”. Iar politicienii nu mai cred în promisiunile teroriștilor, spunând că aceasta este o veste bună, dar nu este o știre.
Politicienii şi Guvernul Spaniei nu cred în promisiunile ETA de încetare a atentatelor şi spun că singurul anunţ al teroriştilor basci aşteptat este cel de dizolvare a grupării. Trei ani şi jumătate după ce ETA a încălcat ultima promisiune de "încetare a luptei armate" cu asasinarea a doi ecuadorieni în aeroportul Barajas, prin intermediul unui video, gruparea teroristă bască a anunţat din nou "încetarea focului" pentru "a pune în practică un proces democratic". Comunicatul susţine că ETA a luat decizia de încetare a atentatelor încă de acum câteva luni, fără a preciza însă dacă această oprire a "acţiunilor armate ofensive" este permanentă sau temporară şi fără a face referire la cererea făcută de Stânga Radicală Bască (Izquierda Abertzale), de încetare definitivă a atentatelor şi verificabilă de organismele internaţionale, scrie publicația El Pais. ETA nu a mai produs un atentat în Spania din august anul trecut, deşi a mai încercat. Surse din cadrul Guvernului au declarat că acest comunicat al ETA este "insuficient de clar" şi nu îndeplineşte aşteptările stângii radicale, care aşteptau mai mult de la banda teroristă. Înainte de comunicatul grupării teroriste, Guvernul anunţase că singurul anunţ aşteptat din partea ETA este cel al abandonării armelor şi a violenţei.
Schimb de tacticăAnunţul de încetare a atentatelor făcut de ETA este atipic. Gruparea bască a mai făcut, în cei 42 de ani de istorie, alte 10 anunţuri similare. Nu se precizează, de exemplu, dacă încetarea focului este permanentă şi nici nu se precizează dacă ETA va accepta verificarea internaţională. Nici nu pune condiţii, însă este departe de ceea ce a cerut Guvernul şi partidele: abandonarea definitivă a armelor. O altă caracteristică atipică a acestui anunţ al ETA este faptul că a fost făcut unilateral. Nu a existat o negociere cu Guvernul sau alte partide. În 2006, la ultimul anunţ de acest fel, ETA a făcut un pact cu Guvernul în prealabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News